По света

Богдана Петрова спечели Grand prix с „Лале ли си, зюмбюл ли си”

Голямата награда на Международния фестивал „Златната ябълка“ в Молдова

Богдана Петрова спечели Grand prix с „Лале ли си, зюмбюл ли си”


Най-голямата награда, Grand prix, на Международния фестивал „Златната ябълка“ в Молдова, спечели вчера Богдана Петрова. Победителката в първия сезон на „България търси талант“ изпя народната песен „Лале ли си, зюмбюл ли си” и омагьоса и публика, и жури, и изпълнители. 

„Много от участниците от други държави дойдоха да ме питат коя е тази песен и мнозина искат да я изпеят. „Лале ли си, зюмбюл ли си” стана истински хит тук“, споделя от Молдова Богдана.

„Златната ябълка“ е интернационален конкурс за млади вокални изпълнители във всички стилове музика. Той събира на едно място таланти от цяла Европа. В тазгодишното, пето издание имаше певци от Португалия, Турция, Румъния, Русия, Украйна, Грузия и др. Жури са едни от най-елитните музикални преподаватели, продуценти, и мениджъри в Европа, както и звездата на Молдова - певицата Нико.

Богдана участва в две категории - за популярна и за етно музика. Песните, които изпълни са „Всеки от нас", написана специално за нея от Теди Кацарова, и модерна обработка на познатата на всички ни добруджанска народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си”.

„Очаквах да получа отличие в някоя от категориите, но неочаквано за мен ме удостоиха с Grand prix за целия конкурс. Това е най-голямата награда на фестивала. Не можех да повярвам, тъй като конкуренцията особено в моята възрастова група, беше много силна“, изненадана е Боги. След конкурса националната телевизия на Молдова снима интервю с нашата победителка.

Богдана е безкрайно благодарна на вокалния педагог Десислава Станкова. След предварителен кастинг тя я избира да представи България на този фестивал. Г-жа Станкова и помага да намери и спонсори за пътуването. Съюзът на слепите в България подкрепя финансово незрящата талантлива певица. „Радвам се, че оправдах силната им вяра в мен и спечелих този европейски форум“, казва Боги.

„Сърдечно благодаря и на телевизия „Планета“, които също повярваха в мен и ми предоставиха модерен и различен аранжимент на „Лале ли си, зюмбюл ли си”. Всички представители от България представиха достойно страната н
и и бяха заслужено наградени“, допълва ангелогласното момиче.



Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
30.09.2015 г. 15:31
Етикети:
Богдана ПетрованаградаМолдова
Международен фестивал Златната ябълка
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22036-bogdana-petrova-specheli-grand-prix-s-lale-li-si-zyumbyul-li-si