По света

Българчета се върнаха с награди от Mеждународен арт фестивал в Италия

Пловдивчанката Радостина Гунгалова спечели сред солистите, а вокална група „Сладурана“ – второ място сред групите

◊ СЪБИТИЕТО

Талантливи български деца спечелиха признанието на журито на Mеждународния арт фестивал „Орфей в Италия“
, който приключи преди дни в адриатическия курорт Лидо ди Йезоло. След оспорвана надпревара между над 200 деца от различни европейски държави българчетата се върнаха у нас с първо място сред солистите за пловдивчанката Радостина Гунгалова и с второ място сред групите за вокална група „Сладурана“, на която талантливото момиче е възпитаничка.
   
Фестивалът „Орфей в Италия“ се провежда за осма поредна година. Организира се от българския Aрт център „Кърнолски“ със съдействието на италианската Асоциация ИТАКА и кметството на Лидо ди Йезоло. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на България – Маргарита Попова.
   
Големият победител в тазгодишното издание на фестивала стана танцова група „Рапсодия“ от Полша. Танцьорите от групата получиха парична награда в размер на 1000 Евро, диплома и купа, покани за участие в предстоящи музикални фестивали, както и грамота от вицепрезидента Маргарита Попова.
   
Победителите в „Орфей в Италия“ бяха определени от жури с членове: италианският хореограф Франческо Зохар, румънският вокален педагог и директор на Mеждународния фестивал „Златен делфин“ Дойна Елена Бенту, украинският диригент и директор на Mеждународния фестивал „Молода Галичина“ Наталия Ковал, професорът по хореография в Московския държавен университет Александър Кукурин и полският вокален педагог и композитор Кристина Пиотровска.   
   
Идеята за „Орфей в Италия“ е на българския композитор Димитър Кърнолски, който първоначално си поставя за цел да представи и популяризира българското изкуство. Постепенно фестивалът се превръща в международна проява, като досега в него са участвали близо 3 000 деца и младежи от 25 държави.




Автор:
Арт център „Кърнолски“
Публикация:
18.09.2015 г. 14:34
Етикети:
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21970-balgarcheta-se-varnaha-s-nagradi-ot-mezhdunaroden-art-festival-v-italiya