По света

Книга на Михаил Маджаров на турски език

Издателство Kitap представя "На Божи гроб преди 60 години" в превод на Хюсеин Мевсим

Книга на Михаил Маджаров на турски език


През месец април в представителното издателство Kitap в Истанбул, под заглавие Kudüs Yolculuğu ("Пътуване в Йерусалим"), излезе пътеписно-мемоарното произведение на Михаил Маджаров (1854-1944) "На Божи гроб преди 60 години", което първо се появява в три последователни броя на сп. "Духовна пробуда" през 1926 година.

В изключително ценния пътепис на видния копривщенец – (без)спорна фигура в обществено-политическия, дипломатически и културен живот на България от втората половина на XIX и първата половина на XX век, – увлекателно са описани нравите и битът, почти всекидневните пожари в султанската столица, транспортните и пощенските услуги, състоянието на занаятите и търговията; той съдържа интересни наблюдения върху живота в Османската империя в 1868 г., когато четиринадесетгодишният автор тръгва със семейството си на поклонение от родната Копривщица през Пловдив, Одрин, Родосто (Текирдаг), Истанбул, Измир, Александрия и Кайро в Йерусалим.

Преводът е дело на Хюсеин Мевсим, проф. д-р в Анкарския университет, който е автор и на обширното биографично представяне на Маджаров и на Копривщица, както и на очерк за поклонническите творби в българската литература. Под линия преводачът предлага и пространни откъси от "Спомени" на Маджаров, в които също разказва за поклонническото си пътуване, така че читателят има възможност да сравни гледната точка на автора от различно време върху едни и същи събития.

 
Автор:
Публикация:
12.09.2015 г. 11:33
Етикети:
мемоарикнигаХюсеин МевсимИстанбулМихаил Маджаров
Пътуване в Йерусалим
издателство Kitap
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21947-kniga-na-mihail-madzharov-na-turski-ezik