По света

"Физика на тъгата" в Ню Йорк и Чикаго

Георги Господинов ще представи американското издание на романа от 17 до 25 септември 2015

"Физика на тъгата" в Ню Йорк и Чикаго


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 до 25 септември 2015 по покана на Brooklyn Book Festival и издателство Open Letter Books „Физика на тъгата” ще бъде представена в Чикаго и Ню Йорк. При своето излизане на английски романът в превод на Анджела Родел беше отбелязан с голяма статия в едно от най-недостъпните издания в света – Ню Йоркър.

В тазгодишното десето издание на Бруклинския литературен фестивал участват още Салман Рушди, Ласло Краснохоркай, новата чилийска звезда Алехандро Замбра и др.

Писателят Георги Господинов може да бъде видян на следните събития отвъд океана:

Чикаго

17 септември 2015, 18.00 ч
Seminary Co-op Bookstore
5751 S Woodlawn Avenue

Георги Господинов представя американското издание на „Физика на тъгата”. Модератор Ангелина Илиева (Чикагски университет).

Ето част от анонса на книжарницата домакин:

„Физика на тъгата” утвърждава мястото на Георги Господинов като един от най-изобретателните и дръзки европейски писатели. Това е книга, която можете да обитавате, да вървите по различни нишки, да следвате разказвача из разни „странични коридори”, да се изгубвате удоволствено в историите и да изпитате емпатия към тъжния неразбран Минотавър в центъра на всичко това. 


Бруклин, Ню Йорк

Brooklyn Book Festival

20 септември, 2015, 12.00
Borough Hall Media Room (209 Joralemon St.)
 

70-те, това глобално шоу

За американската публика познатият образ на дългокосите, хипарски 70-те години често е припомнян от литературата, киното и телевизията. Как това кардинално десетилетие се случва в други части на света и по какъв начин присъства в творбите на трима автори от различни страни - Гуадалупе Нетел от Мексико ("Тялото, в което съм родена"), Алехандро Замбра от Чили ("My Documents") и Георги Господинов от България ("Физика на тъгата"). Модератор Андерсън Тепър.


Бруклин, Ню Йорк

Георги Господинов в разговор с Алберто Мангел
24 Септември 2015, 19.00
Community Bookstore
143 Seventh Avenue Brooklyn NY 11215

При една от редките си появи в САЩ Георги Господинов чете от "Физика на тъгата". Лабиринтен и лиричен, новият роман на Господинов ползва мита за минотавъра като основа за една затрогваща и смешна семейна история, преплитайки различни “странични коридори” на разказа, за да обхване тревожната история на Източна Европа. Според Ню Йоркър истинският стремеж на Георги Господинов във "Физика на тъгата" е „да намери начин да живее с тъгата, да я превърне в източник на емпатия и здравословно колебание”.




Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
12.09.2015 г. 13:18
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21945-fizika-na-tagata-v-nyu-york-i-chikago