По света

Любомир Левчев представен в Турция

Репортаж от юбилея на писателя в София

Любомир Левчев представен в Турция


Новият (августовски) брой № 210 / 2015 г. на турското литературно списание „Бахар / Берфин“ (пролет) публикува доста обширен материал, посветен на юбилейната 80-годишнина на големия български поет Любомир Левчев. Заглавието е: „Поетът, който рискува да не напусне Помпей, казва: турската поезия е силна поезия, която заема своето достойно място в световната литература.“

В материала подробно е отразена интересната среща на турския поет и преводач Ахмет Емин Атасой (придружен от поетесата Анжела Димчева) с доайена на съвременната българската поезия. Повече от час тримата творци обсъждат българо-турските културни връзки и личните си творчески постижения, разменяйки си книги, сред които са „Седемдесет и седем стихотворения“ на Любомир Левчев и „Антология на българската поезия от 60-те години на 19 в. до днес“, преведена изцяло от Атасой на турски език и публикувана в Анкара от издателство BENGÜ. В нея, разбира се, намират достойното си място и 6 стихотворения на големия ни поет.

В материала на турското списание са поместени също снимки на Любомир Левчев от юбилейното му тържество в НДК в края на април, както и кориците на някои от най-известните му книги. Прави особено приятно впечатление и прочутото му стихотворение „Тоз, който не избяга от Помпей“, преведено на турски от самия автор на статията Ахмет Емин Атасой.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
07.08.2015 г. 08:11
Посетено:
1257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21814-lyubomir-levchev-predstaven-v-turtsiya