По света

Хор „Детска китка” с концерти на Международния младежки хоров фестивал „Нека бъдещето пее” в Стокхолм

Програмата на пловдивските хористи предизвика възхищение, изпълненията им бяха дълго аплодирани

Хор „Детска китка” с концерти на Международния младежки хоров фестивал „Нека бъдещето пее” в Стокхолм
Концерт на хор „Детска китка” в църквата „Густав Васа”


◊ СЪБИТИЕТО

Пловдивският хор „Детска китка” при ОДК Пловдив с диригент Яна Делирадева се завърна от Стокхолм, където участва в Международния младежки хоров фестивал „Нека бъдещето пее”, организиран от известното шведско Музикално училище с хоров профил „Адолф Фредрик”.

В продължение на шест дни концертните зали, църкви и открити сцени на шведската столица бяха огласяни от изпълненията на 1400 млади хористи от България, Чехия, Холандия, Финландия, Филипините, Русия и Швеция.

Домакини на концертите на хор „Детска китка” бяха Концертхюсет, най-престижната концертна зала в Стокхолм (традиционен домакин на церемонията по връчване на Нобеловите награди), лутеранската църква „Густав Васа”, църквата Филаделфия и откритата сцена Кунгстредгорден. На тържественото откриване и концерта в Концертхюсет присъства българският посланик в Швеция г-н Светлан Стоев.

Програмата от български, норвежки, руски, уелски, румънски, австралийски и американски творби на пловдивските хористи предизвика възхищение с разнообразието си. Артистичните и музикантски изпълнения бяха дълго аплодирани и многократно бисирани. Диригенти и специалисти от Музикалното училище „Адолф Фредрик” отбелязаха, че концертите на българите са изградени като музикални спектакли, с драматургично мислене.

В "Адолф Фредрик" (осн. 1939 г.) учат 1100 деца, от 4. до 9. клас, всички с профил "Хорово пеене". Училището има 20 хора – момчешки, момичешки и смесени, а общообразователните резултати на учениците му са най-високите в Швеция, което го прави едно от най-желаните от родители и деца в цялата страна.

Освен концертни изяви в програмата на фестивала бяха включени диригентски семинар и хорови ателиета. В едно от тях 180 шведски и 40 пловдивски хористи разучиха и изпълниха песента „Що ми е мило и драго” в аранжимент на Петко Стайнов под ръководството на Яна Делирадева.

Участието на хор „Детска китка” в Международния младежки хоров фестивал „Нека бъдещето пее” се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 


Автор:
Яна Делирадева
Публикация:
05.06.2015 г. 13:13
Етикети:
Яна ДелирадеваСтокхолмконцертиПловдивхор Детска китка
Нека бъдещето пее
Международен младежки хоров фестивал
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21577-hor-detska-kitka-s-kontserti-na-mezhdunarodniya-mladezhki-horov-festival-neka-badeshteto-pee-v-stokholm