По света

Изложба на Бойко Митков във Венеция

Изложбата "Посланието" беше открита в изложбения салон на църквата "Св. Пантелеймон"

Изложба на Бойко Митков във Венеция

   
Изложбата "Посланието" на българския скулптор Бойко Митков беше открита в изложбения салон на църквата "Св. Пантелеймон" във Венеция. Тя е организирана от галерия "Натали" със съдействието на програма "Култура" на Столичната община, съобщиха за БТА организаторите.  
   
Представените в експозицията бронзови скулптури са подготвени специално за галерията във Венеция. Сред тях са "Тайната вечеря" и "Посланието".  
   
"В изложбата творецът обединява аспекта на саможертвата и нейното значение за човешкото съществуване с универсалните ценности" - пише критичката Анелия Егенбергер-Попова.  
   
За скулптора Венеция е специално място, където се опитва да съживи спомена за една изгубена любов. През 1945 г., по време на Втората световна война, баща му като войник се запознава с момиче в австрийско село близо до Грац. Между двамата пламва любов и тя предлага двамата да избягат заедно във Венеция, където да си отворят ресторантче. Бащата на Митков обаче решава първо да се върне в България, а след това пътищата на двамата повече никога не се пресичат.   
    
Бойко Митков е завършил Националната художествена галерия при проф. Илия Илиев. Работи предимно за галерии в Австрия и Швейцария, участва в мащабни архитектурно-художествени проекти. Неговата творба "Метаморфоза" е селектирана през 2011 година за колекцията на Европейския парламент.  
   
Произведения на Бойко Митков притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия,  Музеят на Олимпийското движение в Лозана, Музеят на съвременното изкуство в Дьор, Унгария. Творба на Митков може да се види в представителството на "Нестле" във Виена. 


Автор:
Биляна Генова
Публикация:
04.06.2015 г. 14:52
Посетено:
1502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21568-izlozhba-na-boyko-mitkov-vav-venetsiya