По света

Българско участие във втората международна хайку конференция в Краков - Полша

Проявата е част от IV фестивал, посветен на нобелиста Чеслав Милош, преводач на хайку

Българско участие във втората международна хайку конференция в Краков - Полша


◊ ЗА СЪБИТИЕТО

От 15 до 17 май 2015 в музея на японското изкуство и технологии Manggha в град Краков, Полша, се проведе втора международна хайку конференция. Тя бе част от  IV фестивал, посветен на нобелиста Чеслав Милош, публикувал преводи на творби на класически японски майстори и съвременни американски и канадски поети. Една от целите на конференцията бе да се разпространяват знания за развитието на хайку в Полша и страните от Централна и Източна Европа.

Взеха участие автори от 15 страни: Австралия, България, Хърватия, Дания, Холандия, Япония, Литва, Германия, Румъния, Швейцария, Украйна, САЩ, Унгария, Великобритания и Полша.

Беше представена и нова хайку антология, която включва 47 автори от различни краища на света. Любителите на неокласически и модерен стил, сериозен или шеговит, ще разчетат символиката отвъд думите. Тристишията са на езика, на който са създадени, с превод на английски и полски. В антологията са включени няколко имена от България – Людмила Балабанова, Стоянка Боянова, Минко Танев, Здравко Каракехайов, Светла Пачева, Лидия Лечева и Илияна Стоянова - Великобритания/България. Участниците бяха поканени въз основа на резултатите от различни европейски и световни хайку състезания и форуми. Людмила Балабанова прочете доклад „Водните кончета имат прозрачни крила”.

На "кръглите маси" се обсъждаха въпроси, свързани с появата и популярността на хайку в Централна и Източна Европа; традиционното и модерно хайку в Япония, САЩ и Европа; хайку в симбиоза с живопис, графика или фотография (Хайга); европейски и американски опит в създаването на проза и хайку (хайбун). Проведе се и така нареченото Ginko или хайку-разходка, по време на която участниците пишат, вдъхновени от ситуации и наблюдавани явления. Създадените произведения в анонимния конкурс на английски език се оцениха от жури с участието на Роберта Веар – редактор в списание „Модерно хайку”, САЩ и Роберт Кания – организатор на Европейските сезонни Кукай състезания, Полша. Сред отличените 5 автори бе и името на Стоянка Боянова - България.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
25.05.2015 г. 12:39
Етикети:
българско участиехайку
хайку конференция в Полша
хайку конференция в Краков
Посетено:
1409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21510-balgarsko-uchastie-vav-vtorata-mezhdunarodna-hayku-konferentsiya-v-krakov-polsha