По света

Осмо издание на "Празник на българското кино" в Рим

Сто години българско кино

Осмо издание на "Празник на българското кино" в Рим


◊ СЪБИТИЕТО

От 25 до 31 май 2015 г. италианският Дом на Киното (Casa del Cinema – Villa Borghese) ще е домакин на осмото издание на Празника на българското кино в Рим, организиран от Българския културен институт в Рим с подкрепата на Министерство на Културата и Националния филмов център.
 
Тазгодишното издание е посветено на стогодишнината на българското кино: през 2015 г. се навършва точно век от прожекцията на първия български игрален филм "Българан е галант" на пионера Васил Гендов. Копие от този филм не е запазено, но кинообщността от години вече е избрала датата 13 януари за честване на Деня на българското кино.
 

◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата са включени някои от най-интересните ленти създадени през последната година като "Съдилището", последната творба на режисьора Стефан Командарев (награда за най-добър български филм от „София филм фест” през 2014 г. и за главна мъжка роля на фестивала „Златна роза” ’14) и "Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер, грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.
 
Годишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая, между които заглавия, които са добре познати в Италия като „Козият рог” на Методи Андонов и „Крадецът на праскови” на Въло Радев.
 
По традиция за откриването на "Празник на българското кино" в Рим ще пристигне делегация от актьори и режисьори, оглавена от Министър Вежди Рашидов, който ще проведе работна среща с италианския си колега Дарио Франческини, на която се предвижда да се преподпише споразумението за филмови копродукции между България и Италия. За празника в Рим ще дойдат и Асен Блатечки, Стефан Командарев, Владо Пенев, Явор Веселинов, Стефка Янорова, Параскева Джукелова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Георги Балабанов, Галина Тонева.

В рамките на седмицата на българското кино ще бъде представена и изложбата "Обичам този филм" с общо 60 плаката на популярни български и световни филми. Участват 26 от артистите на платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com с куратор Анна Симеонова. Новите авторски произведения дават съвременна гледна точка към емблематични примери от стогодишното българско кино като "Козият рог", "Господин за един ден", "Време разделно", "Опасен чар", "Вчера", "Крадецът на праскови", така и към популярни световни филми като "Сладък живот", "Шофьор на такси", "Матрицата", "Списъкът на Шиндлер" и др.
 
* * *

"Празник на българското кино" в Рим се организира съвместно с българо-италианска асоциация „Феникс”, под патронажа на  Посолствата на Република България в Италия и при Светия Престол и Община Рим, и с подкрепата на Уникредит – Булбанк, Италианския писателски съюз, Италианска търговска камара в България, Malinka Italia и E-Campus. Медийни партньори са БНТ и италианските Affaritaliani, Ci necorriere, Cineuropa, What’s up magazine.


Автор:
Български културен институт в Рим
Публикация:
22.05.2015 г. 16:43
Посетено:
3222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21489-osmo-izdanie-na-praznik-na-balgarskoto-kino-v-rim