По света

Малага приветства първото издание на „Орфей в Испания“

Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Испания“

Малага приветства първото издание на „Орфей в Испания“


Арт Център „Кърнолски“, със съдействието на Асоциация „Кахита Мусикал“, организира първото издание Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Испания“, провел се от 12 до 18 април в гр. Малага, под патронажа на Вицепрезидента на Република България – г-жа Маргарита Попова.

На брега на Средиземно море си дадоха среща над 150 деца от България, Испания и гости от редица европейски държави като Литва, Латвия, Полша, Грузия, Румъния, Великобритания. В рамките на 3 конкурсни дни сцената на театър „Ечегарай“ в историческия център на град Малага приюти младите таланти, официалните гости и любопитната публика. Приветствени слова при откриването на фестивала на 13.04. произнесоха Вицепрезидентът на Република България г-жа Попова, която раздаде дипломи на всички участници, кметът на град Малага – г-н Франсиско де ла Торе, който развълнувано възкликна „Да живее България, да живее Испания, да живее фамилия Кърнолски“, артистичният директор на фестивала – г-жа Кърнолски и президентът на „Кахита Мусикал” – г-н Франсиско Флорес.

Официалното откриване бе предшествано от Велиденско посещение на Първото българско неделно училище „Родина“ в гр. Малага, което в духа на православната традиция посрещна г-жа Попова и останалите гости с яйца и домашни козунаци в една непринудена и приятелска атмосфера. На срещата присъстваха представители на всички български асоциации от Малага и областта. Председателят на асоциация “Малага - България 2010″ г-жа Петранка Костадинова, получи Почетния знак на Държавната агенция за българите в чужбина. Вицепрезидентът изрази благодарности на Асоциацията на Съседите “Каранке” с председател г-н Мигел Руеда за подкрепата, която оказва на българското неделното училище в Малага.


Арт Център „Кърнолски” е организация с нестопанска цел, която работи в областта на изкуството и културата за деца и младежи, и е организирала повече от 50 фестивала в Италия и България -  най-известните сред които са „Ние 21-ви век“ в КК “Слънчев бряг“, „Италианска магия“ в Римини, Италия и „Орфей в Италия“ в Лидо ди Йезоло, Италия. Тези събития се превръщат в същински празник на приятелството, изкуството и културните различия под надслов „Изкуството може да спаси света”.





Автор:
Арт Център „Кърнолски”
Публикация:
24.04.2015 г. 18:09
Етикети:
Арт Център Кърнолски
Малага
Орфей в Испания
Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи
Посетено:
874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21289-malaga-privetstva-parvoto-izdanie-na-orfey-v-ispaniya