По света

Огромен зрителски интерес на Европейската премиера на филма „Потъването на Созопол“ в БКИ Лондон

След Лондон „Потъването на Созопол“ ще бъде показан и в Ню Йорк

Огромен зрителски интерес на Европейската премиера на филма „Потъването на Созопол“ в БКИ Лондон


◊ СЪБИТИЕТО

Огромен зрителски интерес на Европейската премиера на филма „Потъването на Созопол“ в БКИ Лондон.  Екранизацията по едноименния роман на Ина Вълчанова събра в английската столица режисьора Костадин Бонев и музикантите и актьори Стефан Вълдобрев и Васил Гюров

Филмът бе показан в Български културен институт Лондон само две седмици след официалната премиера в България. „Когато прочетох романа на Ина Вълчанова през 2008 година първоначално си помислих, че нямам нищо общо с този герой. С течение на времето обаче започнах сериозно да се идентифицирам с него и реших да направя филм“. Това сподели по време на дискусията режисьорът Костадин Бонев.

За премиерата на „Потъването на Созопол“ в Галерия "София" се събраха не само българи и чужденци, живеещи в Лондон, но и такива, които бяха специално дошли от Шотландия и Канада.

Музикантите и актьори Стефан Вълдобрев и Васил Гюров сюрпризираха с изпълнение на няколко подбрани авторски песни от български филми. Сред тях бяха  „Бряг с цвят най-зелен“ от филма „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“ и „Аз ли съм или не съм“ от „Пансион за кучета“.

Въпросите и мненията след филма продължиха близо час. „Потъването на Созопол“ бе определен от публиката като „картина на импресионист“, която въздейства различно на всеки, а кинематографията бе оценена от зрителите като „брилянтна“.

Режисьорът Костадин Бонев съобщи в Лондон, че само преди няколко дни филмът е получил номинации за музика и кинематография, както и за актьорски състав на Международния филмов фестивал в Милано. След Лондон „Потъването на Созопол“ ще бъде показан и в Ню Йорк.


Български културен институт Лондон отбелязва 100-годишнината на българското кино. Всеки месец се прожектират нови български филми и заглавия от класиката на българското кино.

В програмата на Института до края на този месец предстои прожекция на филма „Осъдени души“, а през май ще бъде представен документалният филм от 2014 година „Последните черноморски пирати“. 


Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
24.04.2015 г. 16:13
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21284-ogromen-zritelski-interes-na-evropeyskata-premiera-na-filma-potavaneto-na-sozopol-v-bki-london