По света

Международна публика и бурни аплодисменти в Салоните на БКИ Лондон за Николай Димитров

Концертът, организиран от Български културен институт Лондон, събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика

Международна публика и бурни аплодисменти в Салоните на БКИ Лондон за Николай Димитров

◊ СЪБИТИЕТО

Българският културен институт Лондон успя да изпревари една от най-престижните зали в света „Роял Албърт Хол“ като организира първия самостоятелен концерт на 13-годишния пианист от Русе Николай Димитров. Възпитаникът на Националното училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, се представя в Лондон след много успешно участие в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.

Лауреатът на Международния конкурс „Гранд При Виртуозо“ изпълни на първия си самостоятелен концерт програма – интересна комбинация от класическа музика и джаз. В първата част на концерта прозвучаха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада за събралите се чужденци и българи дойде във втората част на концерта. Младият музикален талант представи творби от Джоузеф Козма, Арлен, както и джаз импровизации.

Български културен институт Лондон организира и дискусия след концерта с участието на младия лауреат и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева. Публиката зададе въпроси относно музикалните предпочитания на Николай Димитров, неговите приоритети и вкусове.

В последващите коментари, посетителите на концерта изразиха своето много силно впечатление от великолепното изпълнение на младия пианист и добрата организация и гостоприемство от страна на БКИ Лондон. „Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“ заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.

Специални благодарности от името на Училището по изкуствата в Русе бяха отправени към БКИ Лондон, в лицето на неговия директор Светла Дионисиева. Музикалният педагог Даниела Кюркчиева изтъкна  отличната организация на концерта, предвид изключително кратките срокове.

Първият самостоятелен концерт на Николай Димитров бе посветен на 55-тата годишнина на Училището по изкуствата в Русе. 

Изявите на Николай Димитров в Лондон продължават и днес (13 март). 13-годишният музикант ще участва в концерт на лауреатите от конкурса „Гранд При Виртуозо“ в една от най-престижните зали в света – лондонската „Роял Албърт Хол“.


Автор: Екип на БКИ Лондон
13.03.2015 г. 20:51
Посетено: 841
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/21008-mezhdunarodna-publika-i-burni-aplodismenti-v-salonite-na-bki-london-za-nikolay-dimitrov