По света

Българска живопис ще бъде представена на Oxford International Art Fair

Веско Стайн е българският художник, който ще изложи платната си с характерни наши сюжети

Българска живопис ще бъде представена на Oxford International Art Fair


◊ СЪБИТИЕТО

Българска живопис ще бъде представена на Oxford International Art Fair.
Събитието ще се състои
от 6 до 8 февруари 2015 в представителните зали в сградата на Кметството в Оксфорд и ще представи около 150 автора от цял свят. Веско Стайн е българският художник, който ще изложи платната си с характерни съвременни наши сюжети.

Веско Стайн е роден и живее в Асеновград. Смята, че на световен форум България трябва да бъде представена с теми от националната си идентичност – леденото мъжко хоро в Калофер, борбите на Трифон Зарезан, каленичките в Асеновград... „За представянето ми в Оксфорд бях одобрен с картина, изобразяваща винарска традиция. В картините си акцентирам най-вече върху българското, родното, но не като фолклор, а по-скоро в пластичното изграждане на картината. Хората по света сетивно подразбират силата на нашите традиции и дух, разпознават ги като значими и пожелават да отнесат със себе си вкъщи някое платно. Изненадах се, когато на последния артпанаир в Барселона местни каталунци дори откупиха детски портрет с български мотиви.” Веско Стайн казва, че се стреми да материализира българския дух в картините си. Художникът вярва в максимата, че духовното е онова, другото, необходимо и необяснимо, което щом присъства на платното, композицията се превръща в картина, а картината в произведение на изкуството.



Повече информация за Oxford International Art Fair: http://oxfordinternationalartfair.com/

Автор:
Публикация:
26.01.2015 г. 15:29
Етикети:
изложбапо светабългарска живопис
Веско Стайн
Окфорд
Oxford International Art Fair
Посетено:
2709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20714-balgarska-zhivopis-shte-bade-predstavena-na-oxford-international-art-fair