По света

Нетипична наша изложба събира българите във Виена

“Дневници на безкрая“ гостуват в „Дом Витгенщайн“

Нетипична наша изложба събира българите във Виена


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ изложбата „Дневници на безкрая“ заминава за австрийската столица. Фотографът и оператор Красимир Андонов и журналистът и писател Мила Иванова представиха съвместния си проект за първи път миналата година в столичното SOHO. По-късно изложбата им от фотографии и текстове обиколи няколко български града, за да се върне в края на 2014-а в столичната зала „България“ редом до илюстрациите на Ясен Григоров.

„Проектът е нетипичен и много личен“, признават двамата автори. Той включва черно-бяла серия от фотоси на Красимир и текстове на Мила, които са фотографирани от него по начина, по който са създадени – като реални писма, бележки и извадки от дневници. И макар изложбата да представя над 25 работи в рамки, целта да се съберат фотографии и думи е именно цел на отпадането на всякакви рамки. Вълнения, осезания и размисли на един фотограф и на един пишещ се събират, за да говорят по един-единствен начин – с докосване. Лично. На всеки, който ще се познае в някоя страница от дневника. На всеки, който ще се почувства част от безкрая. „Затова проектът е колкото личен за нас, толкова и за всеки, който ще се докосне до него“, казват Мила и Красимир и се надяват, че изложбата им ще събере в „Дом Витгенщайн“ множеството българи, избрали Виена за свой дом. Защото безкраят няма край, но може да бъде докоснат...

Откриването на „Дневници на безкрая“ в „Дом Витгенщайн“ ще се състои на 27 януари в 19 ч. и ще бъде съпътствано от четене на текстове из блога на Мила „Солунска 16“. Изложбата може да бъде разгледана до 20 февруари 2015 г.


◊ ЗА АВТОРИТЕ НА "ДНЕВНИЦИ НА БЕЗКРАЯ"

Красимир Андонов е фотограф и кинооператор. През 2014 г. видяхме на голям екран двата пълнометражни филма, заснети от него – „Отрова за мишки” (Награда за дебют на „Златна роза 2014“) на Константин Буров и „Съдилището” (Голямата награда на „Златна роза 2014“) на Стефан Командарев, както и документалния филм „Мъртвите отварят очите на живите“ на Станислава Калчева. Красимир е оператор на редица документални филми и реклами на най-големите брандове. Фотографията е ежедневното изкушение на автора. В „Дневници на безкрая” той показва свои черно-бели фотографии, правени в продължение на години в различни точки на света.

Мила Иванова е журналист и блогър. Тя е главен редактор на сп. „Всичко за жената” и от няколко години има личен блог, наречен „Солунска 16”. Нейни текстове са били публикувани в редица списания, вестници и сайтове, сред които в. „Труд”, в. „24 часа”, webcafe.bg и други. В „Дневници на безкрая” тя разкрива много лични свои текстове, писани реално като писма, както и няколко неща, писани специално за изложбата.



Автор:
Организаторите
Публикация:
22.01.2015 г. 13:31
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20684-netipichna-nasha-izlozhba-sabira-balgarite-vav-viena