По света

Изложба на Димитър Хинков в ICI Art Gallery, Истанбул, Турция

Самостоятелна изложба живопис „Есен в моята градина“

Изложба на Димитър Хинков в ICI Art Gallery, Истанбул, Турция


◊ СЪБИТИЕТО

На 08 декември 2014 г. от 18:00 ч. в ICI Art Gallery - İSTANBUL ще бъде открита самостоятелна изложба живопис „Есен в моята градина“ на Димитър Хинков, докторант в НБУ, департамент „Изящни изкуства“. Изложбата ще може да се посети до 20 декември 2014. Галерията се намира на най-оживената улица на града, известния булевард Истиклял. Там се намират и най-престижните галерии в Истанбул.

В изложбата участват 30 платна на художника, смесена техника върху платно. Идеята и вдъхновението за създаване на цикъла „Есен в моята градина“ идва от безкрайните нюанси на есенните цветове в природата. Наблюдавайки дръвчетата в своята градина, формата, цветовете и красотата на плодовете, авторът черпи образи и вдъхновение, които в последствие пренася на своите платна. Пресъздадена е живостта и сочността на плода, подсилени са цветовете. Елементите се преливат, сливат, стигат до абстрактност. Образите се губят между конкретното и абстрактното. Ябълката губи своята форма и се превръща в едно многоцветно петно, оставяйки въображението на зрителя да дорисува картината.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Хинков е трето поколение художник, внук на известния български художник Христо Бояджиев и син на професор Анна Бояджиева (Национална художествена академия). Така неминуемо още от най-рано детство Димитър Хинков е свързан със света на изкуството. Завършил е магистратура по Живопис в Национална художествена академия през 1998 г. В момента е докторант в направление „Пластични изкуства“ в департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

През годините Димитър Хинков е участвал в над 46 самостоятелни и над 70 групови изложби на петте континента (САЩ, Франция, Германия, Китай, Италия и др.). Негови картини са част от колекциите на световни галерии, музеи, посолства. Носител е на награди за „Най-добър млад автор“ на Cite International des Art (Франция) 1998 г., Elektra (Испания) 2000 г., Галерия „Цар Освободител“ (България) 2002 г.



Автор:
НБУ
Публикация:
07.12.2014 г. 14:24
Посетено:
2291
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20494-izlozhba-na-dimitar-hinkov-v-ici-art-gallery-istanbul-turtsiya