По света

Румънско-българското Обединение. Ретроспекция. Изложба в Букурещ

Изложба на български и румънски артисти

Румънско-българското Обединение. Ретроспекция. Изложба в Букурещ


◊ СЪБИТИЕТО

Румънско-българското Обединение. Ретроспекция.


Изложба в Букурещ
Salonul de proiecte - кураторска програма на Националния музей за съвременно изкуство в Букурещ

Артисти: Мариус Берчеа, Дан Беудеан, Ръзван Ботиш, Рада Букова, Раду Комша, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Иван Мудов, Влад Нанka, Красимир Терзиев, Зоран Георгиев, Лубри, Димитър Солаков, Воин де Воин.

Откриване: 04 декември, 19.00 часа
4 декември – 15 февруари 2015


Salonul de proiecte покани Влад Нанкa да курира изложба на български и румънски артисти, на базата на Румънско-българското Обединение основано от Иван Мудов, Красимир Терзиев и Влад Нанкa на 14 октомври 2006 в Краков. Обединението до този момент е работило в духа на абсурдните/ироничните/мнимите проекти, като “Софийският музей за съвременно изкуство”, (Проектът “Мусиз” на Иван Мудов) и “Полска година в Мадагаскар”, (проект, в който Янек Симон покани измислени полски артисти от Румъния, България и Словакия да участват в изложба в Антананариво). Основното артистично постижение на Обединението e обявяването му за споснор на тринадесетата “Седмица на съвременното изкуство в Пловдив” през 2007 година. Ограничената дейност на Обединението подчерта липсата на културно сътрудничество между двете страни, но осемгодишното му оцеляване е ясно доказателство за силните връзки между основателите му.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Програмата на изложбата се открива с работа на Викенти Комитски, която обсъжда стереотипите, които се откриват във възприемането едни на други на румънците и българите, както на възприемането на Запада на тези културни пространства, които най-често се свързват със съмнителност и ниско ниво ниво на развитие. Оттенъци и дори опровержения на този род стереотипи са формулирани в работите на Рада Букова и Иван Мудов, които подчертават липсата на връзки, на диалог между двете съседни територии.

Квадратният метър, който Иван Мудов е превърнал в кръг, е работа определяща за неговата артистична практика, в която пестеливо използваните средства се съчетават с ирония и ефекти на играта, докато предложението на Рада Букова изтрива погледа обърнат към миналото, като на негово място отваря място на въображението. Правдолюб Иванов, Красимир Терзиев и Влад Нанкa продължават разговора, като повдигат темата за идеята за споделено пространство и въображаемата близост чрез работи, които изписват границата между Румъния и България по памет, общ танц, напомнящ хоро (Терзиев) и един разширен географски размисъл върху съседството (Нанкa). Тези работи могат да се разглеждат на фона на разсъжденията върху общата история, върху факта, че след основаването на двете национални държави, границата между тах е била променлива, в резултат на което групи от населението са се местили и в двете посоки.

Работата на Ръзван Ботиш измества вниманието върху аспекти свързани с образованието на артиста, което и в двата контекста се характеризира от консервативна визия, която Ботиш критикува, докато Дан Беудеан подкопава темата за героизма на работническата класа, който се открива в иконографията на социалистическия реализъм. Утопията на закъснелия модернизъм се появява в проекта на Мариус Берчеа, който го обсъжда в контекста на архитектурни проекти за отдих и развлечение по Черноморието. Ходът на изложбата предвижда една прогресия от неутралното пространство на бялото до прекомерния цвят, като накрая тези две наситености са синтезирани чрез наслагване в инсталацията на Раду Комша.

Изложбата е разширена посредством участието на 0GMS галерия чекмедже, която дава възможност да се срещне работата на четирима млади български артисти – още едно участие на Иван Мудов, който ще покани публиката да опита специалното издание на неговата творба “Вино за откривания”.

*
Salonul de proiecte е кураторска програма на Национналния музей за съвременно изкуство в Букурещ, започнат от Магда Раду и Александра Кроитору. Програма се съсредоточава чрез изложби, презентации и дебати върху румънското съвременно изкуство, като същевременно позиционира произведенията на млади артисти в един по-широк контекст на поколенията, както местен така и международен.

Екип: Магда Раду, Александра Кроитру, Стефан Сава и Дана Андреи.


Salonul de proiecte
Сграда MNAC Anexa, етаж 2
Calea Mosilor 62-68, Букурещ, Румъния
сряда-неделя / 10.00-18.00


Автор:
Галерия Sariev Contemporary
Публикация:
03.12.2014 г. 14:25
Етикети:
изложбаБукурещсъвременно изкуство
Румънско-българското Обединение
Salonul de proiecte
Посетено:
1097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20461-rumansko-balgarskoto-obedinenie-retrospektsiya-izlozhba-v-bukuresht