По света

Българка интерпретира най-добре Mоцарт в Mароко

Младата пианистка Лили Богданова спечели специална награда на Международния конкурс под егидата на принцесата на Мароко

Българка интерпретира най-добре Mоцарт в Mароко

Единственият български участник в Международния конкурс за пианисти в Мароко, Лили Богданова грабна наградата за най-добро изпълнение на соната от В. А. Моцарт.

Конкурсът е под егидата и на името на принцесата на Мароко Лайла Мерием. Неговото 11-то издание се състоя от 1 до 8 ноември 2014 година в мароканската столица Рабат.

Тази година в няколко възрастови категории участие взеха над 100 пианисти от 20 държави, между които Русия, Китай, Франция, Япония, Мароко, Италия, Тунис, Румъния. Младата българка, която бе и най-малката участничка в категорията си, изпълни блестящо сонатата от Моцарт, която е част от задължителната програма на конкурса в първия тур.

Лили Богданова е студентка във втори курс на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Борислава Танева. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София в класа на Е. Канева. Тази награда е втора за настоящата година, защото през пролетта Лили спечели и Първа награда на конкурса "Citta di Airola" в Италия, при това безапелационно -  с максимума  от 100 точки.

Концертирала е в Япония, САЩ, Швейцария, Гърция, Люксембург и др.

Вече е готов и първият компактдиск с нейни изпълнения на френска музика. Представянето му е на 24 ноември 2014 г. в столичната зала „България“.

 

 

Автор: Таня Симеонова
11.11.2014 г. 18:14
Посетено: 1055
Етикети: Моцарт, награда, Мароко, Лили Богданова, Международнен конкурс за пианисти, проф. Борислава Танева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20264-balgarka-interpretira-nay-dobre-motsart-v-maroko