По света

Специална прожекция на антиутопичния български филм Sunless („Без слънце”) в Ню Йорк

Презокеанска премиера на 10 ноември от 19.30 часа в популярния български бар DÉJÀ VU

Специална прожекция на антиутопичния български филм Sunless („Без слънце”) в Ню Йорк


◊ СЪБИТИЕТО

Специална прожекция на антиутопичния български филм Sunless („Без слънце”) в Ню Йорк на 10 ноември

Първата българска научна фантастика от близо 25 години насам – антиутопичната черна комедия SUNLESS („Без слънце”) с режисьор и сценарист Тео Чепилов и Китодар Тодоров в главната роля ще има презокеанска премиера на 10-ти ноември в култовия нюйоркски БГ бар DÉJÀ VU. Датата не е случайно избрана, защото политическият подтекст на филма е по-силен от когато и да било, а причината прожекцията да е именно в Америка е, че в момента Тео Чепилов учи в New York Film Academy.

Филмът “SUNLESS” беше номиниран в категорията за най-добри български игрални филми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино In The Palace в Балчик и междувременно доби култов статус, въпреки че досега е имал само три прожекции и не може да бъде гледан онлайн. Освен Китодар Тодоров в ролята на човек изправен срещу системата, който се озовава в ситуация без изход, във филма участват Малин Кръстев в ролята на екзекутор, Любомир Вълчев като съдия, а дебюта си като кино актьор прави блогърът Кирил Христов в ролята на ТВ водещ. Оператор и продуцент на SUNLESS е Борислав Пенчев, който в момента учи във Vancouver Film School и работи по американски продукции, които се снимат в Канада като сериалите Once upon a time („Имало едно време”) и Arrow („Стрелата”). Еклектичният електронен саундтрак пък е дело на легендарния български дръм-енд-бейс диджей и продуцент Ogonek (Валери Шолевски). По костюмите и декорите е работила Марина Червенкова, специалните ефекти са на Петър Петров, саунд дизайнер е Веселин Зографов, а монтажист на филма е Бохос Топакбашиян.

Според автора Тео Чепилов, известен с работата си по създаването на сериали като „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Домашен арест”, най-голямото предизвикателство по време на снимките бил бюджетът от 2500 лв., който налагал огромна изобретателност и комбинативност на всички нива в продукцията, особено при специалните ефекти, което за щастие не си личи в завършения филм.

Прожекцията на SUNLESS в Ню Йорк ще се състои в 19:30 на 10 ноември в популярния български бар DÉJÀ VU в квартал Астория на ъгъла на 28 авеню и 34-та улица, който вече 5 години се нарежда сред задължителните заведения в нощния живот в града, а след филма специална селекция от българска бунтарска музика ще забавлява гостите.


Трейлърът на Sunless можете да гледате тук: http://goo.gl/8Oz4E7
Точната локация на бар DÉJÀ VU е: http://bit.ly/1DU5EXB


Автор: Биляна Славейкова
08.11.2014 г. 14:43
Посетено: 1111
Етикети: Китодар Тодоров, Тео Чепилов, филм, български филм, прожекция в Ню Йорк, Без слънце, Sunless
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20230-spetsialna-prozhektsiya-na-antiutopichniya-balgarski-film-sunless-bez-slantse-v-nyu-york