По света

Концерт на Държавна опера Стара Загора в ЮНЕСКО

По случай 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Концерт на Държавна опера Стара Загора в ЮНЕСКО


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 ноември т.г., в зала 1 на ЮНЕСКО в Париж, се състоя галаконцерт по повод на 100-годишнината от рождението на Борис Христов, под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Концертът бе организиран от Постоянното представителство на Република България към ЮНЕСКО, с подкрепата  на Министерство на културата и Продуцентска къща ITNG PRODUCTIONS, c артистичен директор Цвети Нешев. Годишнината фигурира в календара от събития, приет от 37-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2013 г..

Хорът и оркестърът на старозагорската опера под диригентството на Диан Чобанов и с участието на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков, изпълниха известни арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе.

Програмата бе представена от реномираната френска журналистка и почетен член на фрeнската академия, Ев Ружиери.

В своето приветствие г-жа Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите баси на 20-ти век за превръщането на оперното изкуство от елитарно и сложно, в интимно и близко на широката публика, в модел за интерпретиране от младите артисти заради богатството на вокалния, музикален и драматичен израз.

„Неговата молитва „Многая лета”, заяви г-жа Бокова, на фона на песента на камбаните на катедралния храм „Александър Невски”, представляват един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи едно дълбоко чувство на идентичност и единство – една културна референция, която споделяме в семейството и която ни дава усещането за дом, дори далеч от България”.

Г-н Момчил Георгиев, съветник на министъра на културата, връчи юбилейния златен медал „100 години Борис Христов” на генералния директор за нейния принос в утвърждаването на културата. С почетния знак бяха удостоени също г-жа Цвети Нешев и постоянното представителство на Р. България към ЮНЕСКО.

В изпълнената зала бяха представители на дипломатическия корпус, членове на Сената, представители на българската общност в Париж, френски граждани.

Концертът се превърна в голям празник на българската култура.



Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.11.2014 г. 16:21
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20206-kontsert-na-darzhavna-opera-stara-zagora-v-yunesko