По света

Втори международен фестивал на славянската поезия – Лондон

С участието на Лъчезар Селяшки и Розалия Александрова

Втори международен фестивал на славянската поезия – Лондон


От 16 до 19 октомври 2014 г. в Лондон се състоя Вторият международен фестивал на славянската поезия, който е част от веригата фестивали, организирани всяка година от Славянска литературна и артистична академия (седалище във Варна). В 19 държави в Европа Академията е разклонила дейността си чрез свои членове в Москва, Варшава, Белград, Скопие, Минск, Берлин, Загреб, Рига, Киев, Баня Лука и други градове.

Двама поети от България взеха участие в Лондон – Розалия Александрова и Лъчезар Селяшки.

Организатор на този международен фестивал е артистичната група КaМРе (работеща под егидата на Съюза на полските писатели) и полският поет Алекси Врубел, който живее постоянно в Лондон.

Сред многото прояви – рецитал в посолството на Полша, бардови вечери, посветени на Вл. Висоцки и Булат Окуджава, вечер на Бохумил Храбал, джазконцерт, срещи с читатели, личен творчески обмен – се открои и награждаването на част от участниците.

Лъчезар Селяшки беше удостоен с наградата „Славянска брошка“ и Диплом, в който се казва: „Лъчезар Селяшки се награждава за неговото литературно творчество, за постиженията му в преводите на съвременна полска поезия на български език и в израз на благодарност за разпространение на полската литература зад граница.“

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
28.10.2014 г. 18:02
Етикети:
Лъчезар СеляшкипоезияЛондон
Розалия Александрова
Алекси Врубел
Втори международен фестивал на славянската поезия
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20133-vtori-mezhdunaroden-festival-na-slavyanskata-poeziya-london