По света

Международното списание KADO публикува четирима български поети

Поезия от Владислав Христов, Нина Нинчева, Иван Сухиванов и Роза Боянова в новия брой на изданието

Международното списание KADO публикува четирима български поети


◊ СЪБИТИЕТО

Международното литературно списание KADO публикува творбите на четирима български поети.

В броя посветен на Япония, наред с едни от най-големите имена в хайку поезията, списанието публикува и хайку на Владислав Христов в превод на Мая Любенова.

Българската поезия в броя е представена от Нина Нинчева, Иван Сухиванов и Роза Боянова, преведени от Валентин Кръстев. В предишния брой №4 на изданието бяха публикувани стихотворения на поета Румен Леонидов.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

Списание KADO е създадено през 2011 г. и се стреми да направи мост между Европа и Азия, обединявайки поетичните традиции и духовността на различните държави. Директор и основател на изданието е Мариус Келару - румънски поет, критик и преводач. Той е известен и с редакторската си работа в две други литературни платформи "Поезия" и "Кармина Балкан". 

KADO е друезично списание, като авторите се представят на майчиния си език и превод на английски. То има авторитетен международен редакторски съвет. Сред имената в него са професорът от университета Мейджи и председател на Световната хайку асоциация Баня Нацуиши, а така също и Сайюми Сумикури и Таеко Уемури.

Българското участие в редакторския съвет е в лицето на поета и преводача Роман Кисьов. С неговото активно съдействие, българската поезия намира прием в това престижно литературно издание.

Автор:
Публикация:
27.10.2014 г. 00:59
Етикети:
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/20115-mezhdunarodnoto-spisanie-kado-publikuva-chetirima-balgarski-poeti