По света

Българският филм "Урок" със световна премиера на престижния филмов фестивал в Торонто

Филмът е дебют на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Българският филм "Урок" със световна премиера на престижния филмов фестивал в Торонто


При силен зрителски интерес късно вчера (4 септември) в Торонто се състоя световната премиера на новия български игрален филм „Урок”. Филмът е дебют на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, в главните роли са актьорите Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Създаден по действителен случай, „Урок” представя историята на Надежда - учителка по английски език от провинциален български град, която е поставена в извънредна ситуация. В класа й някой краде пари от съучениците си и тя е решена да открие и накаже виновника. Същевременно самата тя е притисната финансово, тъй като банката е на път да отнеме дома й. Надежда е изправена пред редица морални дилеми, преминава през абсурдни кризисни и комични и ситуации, които я принуждават да прави компромиси с разбиранията си за почтеност и етика. В крайна сметка тя „научава урока”, че не всеки който краде, е морално пропаднал престъпник.

Международният фестивал в Торонто е едно от най-важните филмови събития в света, признати от световната асоциация на филмовите продуценти ФИАПФ. Селекцията на "Урок” във фестивалната програма „Съвременно световно кино” е изключително признание за филма и шанс за българското кино. Част от заглавията, чиято световна премиера се е състояла в Торонто, са „Американски прелести” (реж. Сам Мендес), „Антихрист” (реж. Ларс фон Триер), „Черният лебед” (реж. Дарън Аронофски), „Речта на краля” (реж. Том Хопър), „Беднякът милионер” (реж. Дани Бойл, Лъвлин Тандън). Сред тазгодишните гости на фестивала са режисьорите Майкъл Мур и Майк Лий, актьорите Итън Хоук, Дъстин Хофман, Гаел Гарсия Бернал, Ванеса Редгрейв, Шарлот Гинсбург, Ал Пачино, Джейн Фонда и др., както и режисьорът на „Урок” Петър Вълчанов.

„Урок” е пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и представлява първата част от филмова трилогия, замислена от авторите като три моментни снимки на състоянието на българското общество, дисекция на съвременния обикновен човек.

Филмът ще излезе на екран в България през 2015 г.


Автор:
Елена Мошолова
Публикация:
06.09.2014 г. 15:43
Посетено:
2795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19769-balgarskiyat-film-urok-sas-svetovna-premiera-na-prestizhniya-filmov-festival-v-toronto