По света

Две български поетеси с книги в Украйна

Бойка Драгомирецкая и Анжела Димчева в превод на украински, дело на Виктор Мелник

Две български поетеси с книги в Украйна


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Твердиня“ (гр.
Луцк, Украйна) издаде през последните месеци стихосбирките на две български поетеси. В поредицата „Сучасна балканська поезія“ през юни 2014 г. излезе „Сезони на душата“ ("Сезони душі") от Анжела Димчева (с обстоен и задълбочен предговор от Елка Няголова), а през август беше отпечатана Animal Planet от Бойка Драгомирецкая. Книгите се отличават с перфектен поетичен превод на Виктор Мелник – известен поет и преводач от гр. Винница.

Издателят Микола Мартинюк се е постарал да популяризира съвременната българска поезия чрез изящно оформени книги – корици, илюстрации и печат на високо ниво. Всяко едно от изданията е в тираж от 500 бр. и вече е разпространено в големите украински библиотеки.

Премиерата на двете томчета ще бъде последователно в гр. Лвов на 12 септември (в рамките на ХХІ Международно книжно изложение в Лвов) и на 15 септември в град Винница.

Анжела Димчева и Бойка Драгомирецка ще се срещнат с украинската публика, пребивавайки десет дни в Украйна по покана на издателя.

Автор: Анжела Димчева
16.08.2014 г. 20:31
Посетено: 1686
Етикети: Украйна, Микола Мартинюк, Виктор Мелник, Бойка Драгомирецка, Анжела Димчева, поезия, Нови книги, гр. Луцк, Издателство Твердиня, превод на украински
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19710-dve-balgarski-poetesi-s-knigi-v-ukrayna