По света

Поредни успехи за България на XIX Международен клавирен конкурс "Карл Филч" - Румъния

Първа награда за Валерия Василенко

Поредни успехи за България на XIX Международен клавирен конкурс "Карл Филч" - Румъния


◊ СЪБИТИЕТО

Поредни успехи за България на XIX Международен клавирен конкурс "Карл Филч" - Румъния


• Първа награда за Валерия Василенко  
Втора награда за Мерт Рамадан                                 
Втора награда за композиция за Калоян Иванов

Семейство Василенко – известната столична фамилия пианисти, отново завоюва награда за страната ни, в лицето на най-малкият си член - Валерия, ученичка от НМУ „Л. Пипков“ - София в класа по пиано на Емилия Канева. С поредната престижна награда от международен конкурс, по-малката сестра упорито следва стъпките на по-голямата - Виктория - една от най-изявените млади български пианистки на международния подиум. Валерия спечели Първа награда (в групата до 11-годишна възраст), като си подели и специалната награда на името на конкурса „Карл Филч“ с  Мария-Изабела Воробчук от Румъния.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Престижното състезание – деветнадесето по ред, се проведе от 7 до 13 юли т.г. в град Сибиу, Румъния. Международният конкурс за пианисти „Карл Филч“ отдавна е добре познат в България и на него много млади българи са завоювали награди. В Румъния е най-значимият и предизвиква все по-голям интерес. Сибиу е град с дълговековни културни традиции, известен под името Херманщадт в рамките на Австро-Унгарската империя. Той бе избран за културна столица на Европа през 2008 г. Прослушванията на кандидатите се провеждат в прекрасната голяма зала на филхармонията в Сибиу. От 2012 г. конкурсът е член на международната асоциация „Алинк – Аргерих фондация“. Той е посветен на паметта на родения в Трансилвания гениален пианист и композитор-романтик Карл Филч, ученик на Фредерик Шопен, твърде рано напуснал този свят. В конкурсната програма на участниците задължително присъства една пиеса от неговите малобройни, но несъмнено стойностни и изключително виртуозни творби. Тяхното изпълнение се оценява отделно, като се присъжда специална награда „Карл Филч”. Регламентът на конкурса предвижда също и награди за собствена композиция.

Седемчленното международно жури с председател Петер Зауниг (Германия) бе съствено от известни пианисти и педагози: Валтер Крафт (Германия), проф. Татяна Левитина (Русия), проф. Даниела Андонова (България), Чики Болдизар (Румъния), проф. Дориaн Леляк (Сърбия) и Леа-Йоана Адам (Франция). 

Възрастовите групи за участниците са три: група А - до 11 години, група Б – от 12 до 16 г. и  група С – от 16 до 31 г. Най-многобройни бяха участниците от Румъния, имаше представители от Русия, Украйна, Унгария, България, Франция, Грузия. Младите български пианисти ярко се изявиха в тазгодишното издание. То ще бъде запомнено освен със забележителният успех на Валерия Василенко и със спечелените Втора награда в същата възрастова група за Мерт Рамадан от НУИ „Д. Христов“ – Варна от класа на Станислава Ставрева, а в група „С“ - с успеха на 25-годишният пианист Калоян Иванов, който бе удостоен с Втора награда за композиция.

Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
21.07.2014 г. 13:52
Етикети:
Румънияконкурснагради
XIX Международен клавирен конкурс Карл Филч
Валерия Василенко
Мерт Рамадан
Калоян Иванов
Посетено:
1794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19633-poredni-uspehi-za-balgariya-na-xix-mezhdunaroden-klaviren-konkurs-karl-filch-rumaniya