По света

Българските градове – културна симбиоза на исторически епохи

Фотоизложба в парка Калемегдан, Белград

Българските градове – културна симбиоза на исторически епохи


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 30 юни т.г. в парка Калемегдан в Белград е представена фотоизложба „Българските градове – древност, която живее”. По идея на българското посолство в Белград са експонирани 30 фотографии от 11 български града, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Несебър, Варна, Ловеч и др.

Уловени във фотосите архитектурни пейзажи пресъздават съжителството на различни епохи в българските градове в състояние на културен континуитет. Откривайки изложбата, посланик Ангел Димитров отбеляза, че проектът демонстрира културната симбиоза, която обогатява българското градско ежедневие и създава привлекателна и гостолюбива атмосфера.

Инициативата на посолство ни в Белград е осъществена в линията на политиката за популяризирането на многовековната в своето развитие съвременна българска култура. Сътрудничество при осъществяването на проекта – чрез предоставяне на фотографии от различни български региони - посолството получи от българските общини, чрез координацията на Културния институт към министъра на външните работи.

Избраната за представяне локация – Природен парк „Белградска крепост” - любима за гостите и жителите на града, както и включването на проекта в официалната програма на Нощ на музеите в Белград (7 юни), осигурява широката публичност, на която той се радва.
При откриването й изложбата е посетена от дипломати и представители на културните среди в Белград, които са изразили положителното си отношение към подхода в пресъздаването на древно и ново в образа на градовете, заложен в проекта, както и към държавната политика на страната ни по отношение на закрилата на паметниците на културата.



Автор:
Културен институт към министъра на външните работи
Публикация:
12.06.2014 г. 10:44
Етикети:
Белградфотоизложбаизложба
която живее
Българските градове – древност
Културен институт към министъра на външните работи
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19442-balgarskite-gradove-kulturna-simbioza-na-istoricheski-epohi