По света

12 деца от „Българско школо” представиха българската култура в Италия

Ученици от втори до шести клас представиха достойно България за Празника на българската просвета и култура

12 деца от „Българско школо” представиха българската култура в Италия


◊ СЪБИТИЕТО

Дванадесет деца от втори до шести клас от частното софийско училище „Българско школо” представиха достойно България на „Уикенда на българската култура и славянската азбука на Лаго Маджоре”, от 30 май до 1 юни 2014 г., в Небиуно, Италия*.

На празника, посветен на 24-ти май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците не само показаха на италианците красотата и многообразието на българските народни танци, но и направиха мини школа за всички, пожелали да научат стъпките на ръченицата.

Малките таланти от "Школата по творческо мислене и писане" към „Българско школо” изнесоха рецитал със стихотворенията, с които спечелиха първото място в 23-тото издание на престижния конкурс „Международна награда Център Младежи и поезия Триужо” - Италия, в секцията „Училища”**.

Скъп спомен занесоха у дома италианците, които се включиха в „Лабораторията по български език”. Под умелото ръководство на децата гостите изписваха имената си на кирилица върху красиви цветни табели.

Учениците дадоха и своя принос, за да се наберат средства за издаване на „История славянобългарска“, изписана и илюстрована от българския график и илюстратор Евгени Босяцки. За благотворителния базар децата бяха изработили от глина буквите от българската азбука. Красивите магнити бяха изрисувани с пъстрите български шевици.

____

* Инициативата е организирана от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ - София в сътрудничество с Асоциация България-Италия, Библиотека „Тереза Донати” Небиуно, под патронажа на Община Небиуно и Почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д’Аоста Джани Сторнелло.

** Ежегодният конкурс за поезия „Международна награда Център Младежи и поезия Триужо” - Италия се организира от Център „Младежи и поезия“ - Триуджо със съдействието на Община Триуджо, банка „Кредито Кооперативо Вале дел Ламбро“ - град Триуджо, парк „Вале Ламбро, Италиано-Румънския културен център в Милано, издателска къща Прометеус – Милано, под патронажа на вестник „Читадино“ - град Монца, на “Университа дел темпо либеро” - Вале Ламбро, на Про Локо Триуджо, ИПА Брантео.


Автор:
Грета Петрова
Публикация:
10.06.2014 г. 20:34
Етикети:
ИталияБългарско школо
Център Младежи и поезия Триужо
конкурс Международна награда
Уикенд на българската култура и славянската азбука на Лаго Маджоре
Посетено:
1826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19430-12-detsa-ot-balgarsko-shkolo-predstaviha-balgarskata-kultura-v-italiya