По света

Изключителен успех на Александър Морфов в Скопие със спектакъла “Полет над кукувиче гнездо”

Народният театър гостува на сцената на Македонския национален театър

Изключителен успех на Александър Морфов в Скопие със спектакъла “Полет над кукувиче гнездо”


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 май 2014 г. Народният театър гостува на сцената на Македонския национален театър с представлението „Полет над кукувиче гнездо” на режисьора Александър Морфов. Гостуването е в рамките на първия Международен театрален фестивал МНТ ФЕСТ в Скопие, който ще продължи до 5 юни.

На 26 май Александър Морфов даде пресконференция по повод гостуването, която премина при изключителен интерес. "Текстът все още е актуален, въпреки че е написан преди 40-50 години, защото и днес човек има проблем да бъде своето аз.".

Спектакълът се игра пред пълен салон, а екипът бе посрещнат възторжено от македонската публика.


◊ ОТЗИВИ ОТ ПРЕСАТА

В. "Дневник":
Александър Морфов още веднъж доказа, че е много голям европейски режисьор. Публиката не трепна три часа и половина, за да не пропусне нищо от представлението. Морфов ни показа как трябва и може да се работи за да се стигне до върха. Спектакълът на Морфов доведе публиката до катарзис.

В. "Вечер":
Наистина беше удоволствие, рядка възможност и почти пречистващо преживяване, да бъдеш свидетел на събитието "Полет над кукавичкото гнездо" на театър "Иван Вазов" от България. Повече от впечатляващо е да се види как актьорската енергия е съсредоточена, и талантът на актьорите, успява да докосне всяка струна на чувствата на зрителя... Разбира се, тази актьорска мечта се осъществява от 23-мата безупречни актьори и от режисьора Александър Морфов, който трансформира познатото четиво на Кен Киси претворено в култовия филм на Милош Форман, в истински трагичен театрален спектакъл!

Четата на Морфов се предвождаше от изключителния Деян Донков и Рени Врангова. Всички актьори създадоха едно живо тяло. Такава прецизна колективна актьорска игра не сме виждали отдавна не само по нашите сцени.

Публиката възнагради актьорите с 20 минути овации.

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
04.06.2014 г. 15:50
Етикети:
Александър МорфовНТ Иван Вазов
гостуване в Скопие
Полет над кукувиче гнездо
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19389-izklyuchitelen-uspeh-na-aleksandar-morfov-v-skopie-sas-spektakala-polet-nad-kukuviche-gnezdo