По света

София за първи път на световната карта в сферата на съвременното изкуство

Списание АртФорум за изложбата на Шанън Плъм в София

София за първи път на световната карта в сферата на съвременното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Списание АртФорум, най-популярната медия в света на изкуството, представи за първи път на страниците си изложба, осъществена в София. Автор на статията е Шерил Хартъп, известен куратор, писател и изкуствовед, която сътрудничи на списание АртФорум от години, като пише за събития, които има тенденцията да задават нови насоки в изкуството и средата си.

http://artforum.com/picks/section=eu#Sofia

София стана дестинация, която представи съвременен автор от калибъра на Шанън Плъм. Авторката избра столицата ни, за да покаже първата си ретроспективна изложба. „Щрихи от филми“ в галерия Академия, НХА и Арт Център "Юзина" (бул. "Ситняково" 48) Тя може да бъде видяна от 20 април до 7 юли 2014 г.

„Фондация „Съвременно изкуство“ вдъхнови платформа „На война за повече изкуство“ в медиите и обществото, а статията в АртФорум е пореден знак, че България има потенциала да се превърне в място, в което световни автори разпознават и виждат смисъл да излагат изкуството си“, заяви Десислава Монева, изп. директор на Фондацията и доскоро директор на една от най-успешните галерии в София, Галерия „Юзина“.

Изложбата на Шанън Плъм, осъществена със съдействието на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България е некомерсиална по замисъл и цели, но предизвика сериозен интерес в средите на колекционерите в страната като разшири фокуса на техния интерес да включва и видео арт и да го разпознават като обект на интерес със своя специфична естетика и постижения.

 
◊ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

Шанън Плъм. Произведения на Плъм са присъствали в многобройни фестивали, изложби, галерии и музеи, някои от които са: New Directors/ New Films 2013 festival (New York), the New York Video Festival at Lincoln Center, the Underground Film Festival (New York) and Frieze Art Fair (London). Her work has also been exhibited at institutions including The New Museum for Contemporary Art (New York), Anthology Film Archives (New York), The Institute of Contemporary Art (London), The Kitchen (New York), The Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Brooklyn Museum of Art (New York), Aldrich Contemporary Art Museum (Ridgefield, CT), ARCO (Spain), Institute of Contemporary Art (Philadelphia, PA), Museum of Art, Rhode Island School of Design (Providence, RI), Mills College Art Museum (Oakland, CA), Von der Heydt-­‐Museum, (Germany), MoMA PS1 (New York), Musee de Beaux Arts, Lausanne (Switzerland), and Tate Modern (London).


Шерил Хартъп е независим куратор, арт критик и изкуствовед, която живее в Понс, Пуерто Рико. Завършила Магистратура по Южно Американска и Карибски науки и притежава сертификат за Музейни Науки от Университета в Ню Йорк, Магистър Изкуствовед от Университета в Тексас, Остин. Г-ца Хартъп е работила като куратор в Музея за Съвременно испанско изкуство в Ню Йорк, Художествената галерия в Далъс, и Художествената галерия в Маяами. От 2005 до 2012 е била главен куратор на Художествената галерия в Понс където е организирала изложби като: „Фрида Кало и нейните светове“, „Епохата на Роден, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол“, „От Ел Греко до Гоя: Шедьоври от музея Прадо“. Г-ца Хартъп също така е работила в образователния департамент на Музея за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк и е била съветник на Дарос Южна Америка, институция от Цюрих, Швейцария. Автор на редица публикации свързани с изкуството от 19 век до наши дни. Пише текстове за изкуството на Карибите за АртФорум и АртНексус и често изнася лекции за текущите проблеми на съвременното кураторство.


Галеристът Стефан Стоянов е от гр. Кнежа, завършил е Английската гимназия в София. Първо следва счетоводство в Икономическия институт в София, после - бизнес в Американския колеж в Париж. През 2002 г. открива галерия „Лукс”, която по-късно прекръства на „Стефан Стоянов Галери“ на ъгъла на Петдесет и седма улица и Пето авеню в Манхатън, Ню Йорк. Салонът му е популярен с изключителния акцент върху изкуството, създавано от жени, и изследването на различни етични проблеми на съвременното общество. Има няколко награди в Ню Йорк, а негови изложби са били селектирани от Уитни Мюзеум и други институции. От българските художници до този момент представлява единствено Хубен Черкелов и Миряна Тодорова.
 
Автор: Екип Фондация „Съвременно изкуство“
29.05.2014 г. 13:29
Посетено: 1396
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19320-sofiya-za-parvi-pat-na-svetovnata-karta-v-sferata-na-savremennoto-izkustvo