По света

Български ученици са победители в международен поетичен конкурс

Първо място на конкурс в Италия за децата от "Българско школо"

Български ученици са победители в международен поетичен конкурс


◊ СЪБИТИЕТО

Децата от „Школата по творческо мислене и писане” в частното училище „Българско школо” спечелиха първото място в 23-тото издание на престижния конкурс „Международна награда Център Младежи и поезия Триужо” - Италия, в секцията „Училища”.

Младите таланти заслужиха приза в надпревара между 32 училища, представени от 521 автори и 484 произведения. На официална церемония на 1 юни 2014 година в средновековната вила Таверна, в град Триуджо, Италия малките поети и техният литературен наставник госпожа Вяра Николова ще получат голямата награда.

Това не е първото признание за таланта на учениците от "Школата по творческо мислене и писане" към „Българско школо”. Вероника Попова е печелила Специалната награда от конкурса за детско творчество на БНР "Искри 2013" и Втората награда от конкурса за поезия "Пролет моя 2014", а  Димитър Нейков - Първата награда в конкурса за творческо писане онлайн на издателство "Просвета" и БНР.

Отличените малки поети  са поканени да представят стихове си и в посветения на 24-ти май „Уикенд на българската култура и славянската азбука на Лаго Маджоре”, от 30 май до 1 юни 2014, в Небиуно, Италия. Инициативата е организирана от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ - София в сътрудничество с Асоциация България-Италия, Библиотека „Тереза Донати” Небиуно, под патронажа на Община Небиуно и Почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д’Аоста Джани Сторнелло. 

Новаторската методика на госпожа Вяра Николова и работата и с децата от "Школата по творческо мислене и писане" не останаха неоценени и в България. През месец април в "Българско школо" по инициатива на Регионалния инспекторат по образованието - София бе проведен открит урок пред специалисти по български език и литература от столични училища.

* * *

Ежегодният конкурс за поезия „Международна награда Център Младежи и поезия Триужо” - Италия се организира от Център „Младежи и поезия“ - Триуджо със съдействието на Община Триуджо, банка „Кредито Кооперативо Вале дел Ламбро“ - град Триуджо, парк „Вале Ламбро”, Италиано-Румънския културен център в Милано, издателска къща Прометеус – Милано, под патронажа на вестник „Читадино“ - град Монца, на “Университа дел темпо либеро” - Вале Ламбро, на Про Локо Триуджо, ИПА Брантео.
Автор: Грета Петрова
20.05.2014 г. 15:44
Посетено: 1776
Етикети: награди, Италия, Българско школо, Вяра Николова, международен поетичен конкурс
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19246-balgarski-uchenitsi-sa-pobediteli-v-mezhdunaroden-poetichen-konkurs