По света

"Стар денс" от Русе с изява в Молдова

Танцовата формация представи модерна хореография пред публиката в Тараклия

"Стар денс" от Русе с изява в Молдова


Танцова формация „Стар денс” – Русе спечели най-новите си почитатели от молдовския град Тараклия. Талантливите момичета впечатлиха многобройната публика, събрала се на 6 май на централния градски площад, с модерна хореография, ритмичност и финес на сцената. За 201-ия рожден ден на Тараклия кметът Сергей Филипов и режисьорът Иван Боримечков от Народен театър „Смешен петък“ при читалище  „Олимпий Панов“ поканиха русенското читалище „Христо Ботев - 1908” и младежката танцова формация към него да участват в празничната програма. 6 май за жителите на Тараклия е свят ден, защото почитат Свети Георги - закрилник на селището и празнуват поредната годишнина от основаването на града. Сред официалните гости на тържество бяха председателят на район Тараклия Александър Гарановски, секретарят на Парламента на българите по света Зорка Георгиева, зам.-председателят на Асоциация на българите по света Максим Страхилов, Даниел Димитров - представител на Инвест къмпани ООД – Варна, Лучия Димитриева-Остерлунд – представител на Финландската лига за правата на човека, доц. Стефан Филчев от Технически университет Варна, както и представители от Търговско-промишлената палата Сливен и Общински съвет Сливен, Туристическо дружество "Добруджанец" - Генерал Тошево с представител Димо Димов. Сърдечните поздрави и пожелания за единство звучаха от трибуната по време на официалното откриване на празника. Председателят на русенското читалище Вяра Косева благодари за топлия и сърдечен прием и подари на Сергей Филипов икона с лика на свети Георги с пожелание да го закриля в добрите начинания. Не по-малка беше радостта на режисьора Иван Боримечков. Подаръкът - принтер и консумативи, необходими за читалище „Олимпий Панов“, се оказа истински сюрприз за театралния деец и общественик.

Празничният концерт премина под наслов „Тараклия – 201 години традиции“. Жадни за музика и веселие, млади и стари се събраха на градския площад. Близо 14 часа, от 11.00 до 24.00 ч., се наслаждаваха на народни песни. Пъстроцветните носии на танцьорите, гергьовската люлка и прочувствените изпълнения на ансамбъла за народни песни и оркестъра към читалище „Олимпий Панов“ за пореден път напомниха, че бесарабските българи ревниво пазят традициите и ги предават от поколение на поколение.

Формация „Стар денс“ участва със седем модерни танца, като представи и най-новият - „Заедно“, посветен на празника. Талантливите момичета впечатлиха тараклии със сценично присъствие, ритмичност и модерна хореография. Публиката ги възнагради с бурни аплаузи, а изявата им във вечерната програма привлече вниманието и на кмета Сергей Филипов, който лично ги поздрави и им пожела успех в любимото поприще.

Незабравими ще останат спомените от Тараклия, защото точно тук читалище „Христо Ботев“ и 12-те момичета се срещнаха с актьорите от театър „Смешен петък“. На 5 май вечерта те гледаха премиерата на спектакъла „Пайтон към Европа“. Автор на пиесата е поетесата Румяна Капинчева от Тутракан, а режисурата е дело на Иван Боримечков. Гостите се докоснаха до душевността на сънародниците, до техните житейски несгоди, радости и стремеж към по-добър живот. Самодейците разсмиваха публиката с песни и двусмислени реплики за криворазбрана свобода…, а зрителите в читалищния салон се отблагодариха с аплаузи. Поздравителният адрес на Румяна Капинчева, написан в мерена реч, също допринесе за доброто настроение:

"...

Целувки хиляди на режисьора
изпращам. Те макар и отдалеч
ще го засипят весело и без умора
ще рецитират мерената реч.

А публиката много да се смее,
да се забавлява от душа.
Да, аз приятели, ще бъда в нея
невидимо ще стискам ви ръката."  

След спектакъла Иван Боримечков запозна учениците с читалищния живот и клубните форми, които успяват все повече да привличат младите хора. Срещата с  журналиста Димитър Боримечков също ще остави трайни спомени. Той подари на русенското читалище броеве от вестник „Български глас“ и припомни любопитни факти от живота на революционера Олимпи Панов. Снимка пред паметника на бележития българин на тръгване от Тараклия със сигурност ще напомня за слънчевите дни и истинското приятелство в Тараклия.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
09.05.2014 г. 14:31
Посетено:
1421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19133-star-dens-ot-ruse-s-izyava-v-moldova