По света

Пловдивските филхармоници с концерти във Виена на Гергьовден

Филхармониците ще представят религиозната кантата "Stabat Mater" от Дворжак

Пловдивските филхармоници с концерти във Виена на Гергьовден


◊ СЪБИТИЕТО

Оркестърът на Пловдивската опера заминава през почивните дни за Виена, където ще изпълни религиозната кантата "Stabat Mater" от Дворжак по покана на ценения и уважаван организатор на концерти Varna International, който идва в Европа от Южна Каролина.

Прочутото произведение ще бъде представено в голямата зала на Musikverein – дом на Виенската филхармония, на 6 май в изпълнение на Пловдивската филхармония и в Зала Дворжак на Театър Рудолфинум в Прага, на 09 май, в изпълнение на Пражката филхармония.

Stabat Mater, Op. 58 е 90-минутна, вокално-инструментална религиозна кантата за солисти, хор и оркестър, базирана на текста на стар църковен химн със същото име. В концертите ще вземат участие хорове от Аризона, Аризонския хор и симфоничен хор към Университет Аризона, както и членове на Хора от Симфоничен оркестър Тусон. Концертите ще бъдат под диригентството на изтъкнатия професор Bruce Chamberlain, а солисти ще бъдат: Alicia Jayourba – сопран, Katrin Auzinger – мецосопран, Russi Nikoff – бас и Kevin Hanrahan – тенор.

Турнето Stabat Mater във Виена и Прага е едно от четирите, организирани от Варна Интернешънъл за лято 2014. Мисията на Varna International е да представя на високо ниво класически музикални произведения, които вдъхновяват и обединяват хора и нации чрез международния език на музиката. 

За оркестъра на Държавна опера Пловдив е наистина вълнуващо да изнесе концерт в голямата зала на Musikverein - една от най-популярните концертни зали в света, славеща се с великолепна акустика. Още на 7 май музикантите се прибират обратно в България, за да участват в друг мащабен проект в зала 1 на НДК, за който билетите вече са разпродадени.
Автор:
Никола Шопов
Публикация:
04.05.2014 г. 11:28
Етикети:
Пловдивска филхармонияДворжакStabat Mater
Musikverein
Varna International
религиозна кантата
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19095-plovdivskite-filharmonitsi-s-kontserti-vav-viena-na-gergyovden