По света

Горещо аплодират Радиодецата на БНР на Фестивал на изкуствата във Франция

Вокалната група "Радиодеца" участва в Международния фестивал на изкуствата "Сен Дени"

Горещо аплодират Радиодецата на БНР на Фестивал на изкуствата във Франция


Със ставане на крака и продължителни горещи аплодисменти бе посрещната песента „Езикът на животните“ в изпълнение на Радиодецата на БНР от всички участници в Седмия международен фестивал на изкуствата в гр. Лош, Франция. Мелодията, която представителите на 10 държави от цял свят си припяваха по време на форума, единодушно бе избрана и за песен на фестивала.

Градчето Лош, в централна Франция, събра за седма поредна година участници от 10 държави: Германия, Испания, Италия, Финландия, Полша, Русия, САЩ, Англия, Палестина, Франция. Основната идея на младежкия фестивал е да спомогне за общуването на деца от цял свят, като те представят различни култури и общуват чрез универсалния език на изкуствата. Седемдневните празници се превърнаха и тази година в панорама на постиженията на детското творчество, заради уникалното присъствие на участващите формации, които показаха националната си идентичност в жанровете хорово пеене, театър, танц или визуални изкуства.

Вокалната група на БНР – „Радиодеца“ подготви за гостуването си специална програма, изградена от популярни детски и народни песни. Жителите на  Лош аплодираха ангелското изпълнение на църковно- славянското песнопение „Тебе поем“  - аноним от 13. век и „Детска молитва“ от Добри Христов, изпълнени на концерти в двете катедрали на града.

В рамките на фестивала, вокалната група на БНР изнесе седем концерта. Радиодецата разгледаха културните забележителности на региона и имаха емоционална среща с кмета на града. Заради блестящото си представяне, възпитаниците на Илина Тодорова вече са сред трупите, които имат своето запазено място за следващите издания на международното културно събитие.


Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
18.04.2014 г. 16:28
Посетено:
1252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/19014-goreshto-aplodirat-radiodetsata-na-bnr-na-festival-na-izkustvata-vav-frantsiya