По света

Радиодецата на БНР гостуват във Франция

Участие на Вокалната група "Радиодеца" в Международния фестивал на изкуствата "Сен Дени"

Радиодецата на БНР гостуват във Франция


◊ СЪБИТИЕТО

Вокална група „Радиодеца“ на Българското национално радио ще участва в Седмия международен фестивал на изкуствата в град Лош, Франция от 4 до 11 април 2014 г. Фестивалът представя изпълнители от Германия, Испания, Италия, Финландия, Полша, Русия, САЩ, Англия, Палестина, Унгария и Франция.
         
„Радиодеца“-та на БНР са подготвили 30-минутна програма и ще имат три концерта. Малките възпитаници на диригентката Илина Тодорова ще пеят и в катедралата на гр. Лош, като за участието си там са подготвили църковнославянско песнопение от XIII век.     
         
Международният фестивал на изкуствата „Сен Дени“ е сред културните събития, с които Франция участва в надпреварата за наградата на Европейската комисия, присъждана за събития с принос към възпитанието и грижата за децата.
        
Основната идея на форума е да спомогне за общуването на деца от цял свят, като те представят различни култури и общуват чрез универсалния език на изкуствата. Седемдневните празници се превръщат ежегодно в  панорама на постиженията на детското творчество, заради уникалното присъствие на участващите формации, които  показват националната си идентичност в жанровете хорово пеене, театър, танц или визуални изкуства.
        
Градчето Лош възниква през VI век, а от XIII век до времето на Шарл IX e резиденция на френските крале. Радиодецата на БНР ще имат възможност да разгледат културните забележителности на града, като е планирана среща и с кмета на града.
      

◊ ПОВЕЧЕ ЗА "РАДИОДЕЦА"

Вокалната група „Радиодеца“ е създадена през 1990 г. Съставът е носител на Специалната награда за изпълнение на радиоконкурса “Пейте с нас”, участвал е в международния конкурс “Детски диск” под патронажа на програмата “Младежта среща Европа” и в честванията на 50-годишнината на УНИЦЕФ. Вълнуващо събитие за децата е срещата през 1992 г. с Мариеле Вентре – “магьосницата” от фестивала “Златната монета”, диригент на хор “Антониано”. През 2009 г. малките певци участват в коледен концерт съвместно с Биг бенда на БНР, който е излъчен от 16 радиостанции. Записаните песни за фонда на БНР са повече от 400, като повечето от тях са написани специално за „Радиодеца“ от български композитори. Групата има седем самостоятелни албума. Постоянен партньор е на празниците на посолството на Кралство Швеция в София. Малките певци са изпълнители на песните във всички издания на радиоконкурса “Парад на детската песен”. През 2011 г. „Радиодеца“-та на БНР имаха турне в Пловдив и Варна заедно с детската поп група "Дзегузите" на Латвийското радио. През следващата година талантливите певци бяха аплодирани горещо и спечелиха любовта и сърцата на  публиката в Латвия, а композиторът Раймонд Паулс даде висока оценка за потенциала и майсторството им. Основател и диригент на Вокална група “Радиодеца” е Илина Тодорова, възпитаник на ДМА “Панчо Владигеров”.
Автор: Иван Върбанов, БНР
02.04.2014 г. 13:50
Посетено: 979
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18888-radiodetsata-na-bnr-gostuvat-vav-frantsiya