По света

Висока награда за Огнян Стамболиев в Румъния

Награда за поетичен превод от Международния фестивал "Никита Станеску"

Висока награда за Огнян Стамболиев в Румъния


◊ СЪБИТИЕТО

В края на март и началото на април в Плоещ, родното място на големия румънски и световен поет Никита Станеску (1933-1983) се проведе 26-ото издание на Международния фестивал на неговото име.

Организаторите: Румънската академия, Съюзът на румънските писатели и местната община подготвиха една изключително богата и разнообразна програма. 33 различни прояви в рамките на 5 дни! Това бяха рецитали по стихове на Никита Станеску, премиери на нови негови издания и книги за него, рецитали на поети от страната и чужбина, разговори за поезията, концерти със симфонична, камерна и фолклорна музика, театрални спектакли, изложби, конкурси, голям панаир на книгата. Едно наистина мащабно събитие, което може да ни послужи за пример как да честваме своите големи поети.

На това издание наградата за поетичен превод получи нашият преводач и критик Огнян Стамболиев, който представи третата си голяма антология с преводи на Никита Станеску „Редът на думите”, която беше високо оценена на нашата и румънската критика.



Автор:
Иглика Пеева, Радио Русе
Публикация:
02.04.2014 г. 13:06
Посетено:
1458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18885-visoka-nagrada-za-ognyan-stamboliev-v-rumaniya