По света

Спектакълът "Дон Жуан" на режисьора Александър Морфов ще се играе в Будапеща

В рамките на Будапещенския пролетен фестивал

Спектакълът "Дон Жуан" на режисьора Александър Морфов ще се играе в Будапеща


◊ СЪБИТИЕТО

Спектакълът "Дон Жуан" на режисьора Александър Морфов е селектиран за участие на Международните театрални Мадачки срещи в Будапеща.

Представлението на Народния театър ще се играе на 1 април в Националния театър на Унгария. В селекцията на фестивала са включени едни от най-влиятелните имена в европейската режисура.

• Преди пътуването му за Будапеща можете да гледате представлението на 23 март от 19.00 ч.

Спектакълът на Народния театър, който през 2007 г. получава наградите за Най-добър спектакъл, за режисура, за Поддържаща мъжка и Поддържаща женска роля е в селекцията на това издание на Международните театрални Мадачки срещи, които са част от Будапещенския пролетен фестивал. „Дон Жуан" ще бъде показан заедно с представления на едни от най-влиятелните имена в съвременната европейска режисура – Силвио Пуркарете от Румъния, Римас Туминас – Литва, Андрей Могучи – Русия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фокусът на фестивала тази година ще бъде Русия, а откриващ спектакъл е „Литургия ZERO" по Достоевски на режисьора Валерий Фокин от Александрински театър, Петербург.

Като част от програмата на Световния ден на театъра организаторите подготвят дискусия на тема „Памет и забрава – Мисията на театъра в контекста на съвременното изкуство". Сред другите събития за професионалисти в областта на театъра са актьорският тренинг с участието на Андрей Могучи „Актьорът като посредник – Майстори и чираци, иновации и традиции в преподаването на актьори", а също и дискусия, водена от френския театрален и оперен режисьор Клод Режи.

Страните, поканени да вземат участие, са предимно от източната част на Европа. Организаторите планират в следващото издание да обърнат погледа си към театралното изкуство на държавите разположени на запад от Унгария.

По време на фестивала, в сградата на Националния театър в Будапеща ще се провеждат изложби, посветени на непрекъснатите отношения между театрите на Русия и Унгария в последното столетие. В деня на представянето на „Дон Жуан", във фоайетата на театъра ще бъде организирана изложба на художника плакатист Стефан Десподов от представления на Народен театър „Иван Вазов".

Правителството на Унгария е отпуснало 657 000 евро за осъществяване на този фестивал (MITEM) като част от държавната субсидия от 5.4 милиона евро за Будапещенския пролетен фестивал – 2014.

„Дон Жуан" е един от най-награждаваните спектакли на Народния театър:

АСКЕЕР 2007
- за поддържаща женска роля (Рени Врангова)
- за режисура (Александър Морфов)
- за най-добро представление

ИКАР 2007
- за най-добър спектакъл
- за режисура (Александър Морфов)
- за поддържаща мъжка роля (Захари Бахаров)

Спектакълът е изигран над 140 пъти на сцената на Народния театър и е гостувал във Варшава, Солун, Белград, Букурещ и в страната.




Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
17.03.2014 г. 15:39
Етикети:
УнгарияБудапещаспектакълДон ЖуанАлександър МорфовНТ Иван Вазовтеатър
Международни театрални Мадачки срещи
Будапещенски пролетен фестивал
Посетено:
1485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18791-spektakalat-don-zhuan-na-rezhisyora-aleksandar-morfov-shte-se-igrae-v-budapeshta