По света

Българският дух живее в Германия

Празненство за Националния ни празник във Франкфурт

Българският дух живее в Германия
На снимката: Йонка Христова, поетеса и оперна певица.
Фото: Людмила КостадиноваНад 700 българи се събраха на 9 март 2014 г. в залата на ул. Шварцерленвег №57 във Франкфурт, за присъстват на тържество в чест на Националния празник на България – Трети март. Главен организатор беше Дружеството за насърчаване на образованието „Васил Левски” със седалище в същия град и с председател Людмила Шнайдер. Освен децата от Българското училище, в тържеството и тази година участваха оперната певица и поетеса от Манхайм Йонка Христова и тенорът Велико Тотев. От България за празника гостува солистката на НФА „Филип Кутев” Нели Андреева.

Из приветствените думи на Кони Димитрова, завеждащ Дирекция „Български общности в чужбина” в ДАБЧ, почетен гост на тържеството:

"Поднасям специален поздрав към Йонка Христова, оперна певица от Манхайм! Тя е известна у нас и в чужбина не само с певческата си  кариера, но и с поетичното си творчество, намерило израз в поредица стихосбирки, издадени на български и немски език. Особено вълнуващ е нейният моноспектакъл „Песента на България”, който изнася с голям успех в цяла Германия. Тя е желан гост на българската общност, посрещана е  винаги с любов в много германски градове, популярна е и е обичана в родината. За нейната всеотдайна дейност, посветена на популяризирането на българската култура в германското общество и съхраняването на националната ни историческа памет, през 2004 г. Йонка Христова е удостоена с почетния медал на Държавната агенция за българите в чужбина „Иван Вазов”.

След миналогодишното изпълнение на „Песента на България”, тази година Йонка Христова поднесе на присъстващите рецитал по нейни стихове, посветени на Родината. Реакцията на публиката беше: „Пак ни разплакахте! Прекрасни стихове! Къде можем да си ги купим?” Дълго след края на рецитала почитателите на поетесата разговаряха с нея и искаха автографи.

В залата присъстваха сънародници от различни поколения: студенти, млади българи професионалисти, завършили германски университети, семейства с малки деца. На поканата на организаторите откликнаха представители на българската общност от Франкфурт, Щутгарт, Манхайм, Дармщат. Официален гост на събитието бе консулът на Република България във Франкфурт Иван Йорданов. В залата бяха и ръководители на организации от региона като председателят на Германско-българското дружество „Кирил и Методий” д-р Ернст Юде, известен с множеството си хуманитарни проекти, посветени на България, председателят на стария УС на академично сдружение „Съединение” Иван Пепелов, заедно с младежите, които искат да възстановят дейността на студентската организация, ръководителката на българското училище в Щутгарт Стефанка Василева.Автор: Маргарита Ралчева, старши експерт, дирекция „Български общности и информационна дейност”
15.03.2014 г. 19:15
Посетено: 1353
Етикети: Йонка Христова, Франкфурт, Германия, Маргарита Ралчева, Стефанка Василева, Иван Пепелов, Ернст Юде, Иван Йорданов, Кони Димитрова, Нели Андреева, Велико Тотев, Людмила Шнайдер, Национален празник на България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18778-balgarskiyat-duh-zhivee-v-germaniya