По света

Българският писател Янчо Чолаков публикуван в американско литературно списание

Повестта "И попита войникът" е публикувана в престижното списание "Nаmeless magazine"

Българският писател Янчо Чолаков публикуван в американско литературно списание


◊ СЪБИТИЕТО

Повестта „И попита войникът“ на бургаския писател Янчо Чолаков беше публикувана в третия брой на американското литературно списание "Nаmeless magazine", издавано в щата Вашингтон - луксозно издание с пълноцветен печат, посветено на хорър, фентъзи и на криминалния жанр. Списанието с разказа на нашия автор вече се предлага в най-голямата виртуална книжарница Амазон на цена от 22 долара.

Излизането на този немалък текст със своеобразна стилистика на английски език е забележителен успех за автора, защото художествената литература в САЩ е дело предимно на местни писатели, с редки изключения от Великобритания и Австралия. Единствените по-значими пробиви на неанглоезични автори са японските. Особена заслуга за пробива в този негостоприемен литературен пазар има преводачът Калин М. Ненов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЯНЧО ЧОЛАКОВ

Кой е Янчо Чолаков? Писател от Бургас, създател на специализираното издателство "Офир" и носител на учредената от Любен Дилов национална награда "Гравитон", с публикации в Русия и Украйна. През 2010 година бе номиниран от Европейското общество на фантастите в категорията за Най-добър автор, а през 2011 година Дружеството на българските фантасти му връчи приза „Майстор на авангардната проза“ на тържествена церемония в Националния музей "Земята и хората". До момента зад името на Янчо Чолаков стоят три книги с повести и разкази, както и един роман.

Още през далечната 1989 година писателят Агоп Мелконян казва за него, във връзка с първите му издадени текстове: "Разказите и новелите на Янчо Чолаков са истинска фантастика. Защото притежават най-важното изискване за това: те са територия на свободното въображение. На неокованото от делнични представи, художествени образци и интелектуални догми въображение. На въображението като самостоятелна ценност. И като благо във всяко творческо усилие."

Автор: Валентин Иванов
06.03.2014 г. 12:31
Посетено: 960
Етикети: фантастика, българска проза, Nаmeless magazine, Калин М. Ненов, Янчо Чолаков, И попита войникът
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18709-balgarskiyat-pisatel-yancho-cholakov-publikuvan-v-amerikansko-literaturno-spisanie