По света

Доказано с очите ми те има, дядо Коледа! :)

От Българско училище "П. Хилендарски" в Мюнхен

Доказано с очите ми те има, дядо Коледа! :)


Мюнхен, 14 декември.

Насядали в уютната си соба, баба и дядо посрещат внученцата си, гостенчета на коледния празник. И заедно с тях си разказват какво се е случило в нощта, в която преди повече от 2000 години се е родил Богомладенец Исус.

Дядо внася дръвца, за да стопли собата, баба прикажда трапезата и питата.

И говорят, и танцуват, и благославят.

Портичката им, накипрена за здраве с дрян, ухае на пресни пуканки. По дряна блещукат монетки, подрънкват от зимната виелица, приканват още гости.

Сценичната врата е в непрекъснато движение, завесите около нея се вълнуват и люшкат от "до невидимост скрити зад тях деца."

Микрофоните се смеят: "О, чуха ме и зад стените даже!" - радва се дете, възхитено от силата на подкрепения си с техника глас. :))

Усмихват се очите на мама и тате, на роднини и приятели в притихналата пълна зала.

Тропкат цървулките Сворнато, Джиновско хоро и Ръченица. Малки гургуличета пеят Стани, Нине, господине.

Най-малките изнасят любимата си кукла, повита в пелени, за да я положат в яслите.

В подкрепа на децата сцената изкатерват подуенските баби, или познати сред местното училищно население като "Нашенка" - госпожи. Запяват "Има-нема" - дву-, тригласово, колкото дойде. :))

И хей го на - има! Мигом влизат дядо Коледа, прекрасна Снежанка - с коледни торбички с лакомства, дарове за децата от Етъра и книжки. А бебе Далиан всичко видя и запомни! :))


Приятно разглеждане на галерията - снимки на Н. Нейков, Г. Георгиев, Щ. Кампс, М. Фритц, Р. Калинова. http://www.bulgarische-schule-muenchen.de/site/joomla/


На тържеството многобройните ни гости събраха дарение за спешна операция на детенце от Варна, донесоха лични коледни подаръци за дечица в България. Нека, както каза отец Недялко на празника, стореното добро се връща многократно - здраве, топлина и щастливи празници за всички!




Автор:
Светлана Кампс
Публикация:
16.12.2013 г. 20:46
Етикети:
Светлана КампсМюнхен
Коледно тържество
Българско училище П. Хилендарски
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18313-dokazano-s-ochite-mi-te-ima-dyado-koleda