По света

Капка Кънева представя свои творби в Словения

Изложбата "In libris" гостува до края на декември в Пиещани

Капка Кънева представя свои творби в Словения


◊ СЪБИТИЕТО

Капка Кънева представя свои творби в Словения

Изложбата се казва "In libris", шеговит паралел с графичните маркери за собственост на книгите Ex Libris и е част от индивидуален проект на авторката, започнат през 2010. Открива се на 26.11. от 14.00 ч. в Градската библиотека в Пиещани, Словакия, и може да бъде видяна до края на декември. Преди това тя е гостувала на БКИ Братислава.

В Пиещани творбите на Капка Кънева ще бъдат показани съвместно с творбите на Юрай Мартишек, който е ръководил на уъркшопа на тазгодишното Биенале на илюстрацията БИБ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ЗА АВТОРА

За своята работа авторката казва “Аз съм художник In Libris – творчеството ми принадлежи на книгите. Търся най-съответната на съдържанието форма на книжното тяло – от формàта, пространствената и графичната концепция (композиция на книгата, илюстрация, типография), през избора на материалите, до полиграфическата реализация. За мен книгата е моето поле за изява, пространството, което искам да преживея, осмисля и одухотворя, със средствата на визуалното. Вярвам, че всяка книга има нужда от стилно и професионално графично представяне, интересуват ме обаче точно изданията, които провокират твореца в мен. Щастлива съм, когато получа шанса да илюстрирам и проектирам книга, към чийто текст имам желание да добавя своя паралелен художнически прочит”.


Капка Кънева е родена в София на 05.02.1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в Cite Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект. Нейни творби са притежание на НХГ, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и др.

Капка Кънева е член на СБХ и ADC Bulgaria. От 2009 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата” в СУ.

 

Автор:
Публикация:
22.11.2013 г. 09:38
Етикети:
Посетено:
1590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18104-kapka-kaneva-predstavya-svoi-tvorbi-v-sloveniya