По света

Учебен театрален спектакъл "33 припадъка" на НБУ гостува в Москва

Комедиите „Мечка”, „Предложение”, „Юбилей” на сцените на Театрална академия ГИТИС и Киноакадемия ВГИК

 Учебен театрален спектакъл "33 припадъка" на НБУ гостува в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

Учебният театрален спектакъл „33 припадъка” (комедиите: „Мечка”, „Предложение”, „Юбилей”) на Нов български университет гостува на сцените на Театрална академия ГИТИС и Киноакадемия ВГИК в гр. Москва на 6 и 7 ноември 2013 г.

Организатори на събитията са Университетски театър на НБУ, департамент „Театър“ на Нов български университет и Български културен институт в Москва.

Режисьор  на представлението е доц. д-р Ева Волицер.

Сценограф: Ирина Магдалинчева
Анимация: Николай Иванов

Участват студенти от департамент „Театър“:
Мартина Апостолова, Павел Кръстев, Атанас Монов, Мирослав Филков, Марин Маринов, Ивелина Илиева, Георги Георгиев, Борис Вълков, Силвана Василева, Мира Фидьова и Асен Караниколов - гост


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Мечка”, „Предложение” и „Юбилей” – това са три блестящи едноактни комедии, които са обединени под хумористичното заглавие „33 Припадъка” (по Мейерхолд). И в трите малки комедии хуморът, иронията и сатирата към персонажите и ситуациите е бляскав. Героите на Чехов спорят яростно за качествата на мъжа и жената, за ниви и кучета, настойчиво и хитро се опитват да измъкнат дребни облаги, заместват истинските с мними ценности, забравили, че житейското време изтича, че човешката близост е по-ценна от техния инат, че копнежът за близост, която им се изплъзва ги разболява. Те буквално припадат и въпреки това почти до края не отстъпват от мизерните си мании за собствена стойност и криворазбрана гордост.

В „Мечка” вдовицата Попова и помешчикът Смирнов се сблъскват в забавен, но яростен спор за това кой е верен и постоянен в любовта – мъжът или жената. В увлечението си за надмощие един над друг те се предизвикват на дуел, който завършва с обяснение в любов и шеметно колебание напред-назад предизвикано от горещото привличане един към друг.

„Предложение” ни разсмива с дребнавите  страсти на Наталия Степановна, нейният баща и Ломов, които вместо да намерят общ път, страстно спорят за собственост на ниви и качества на ловни кучета, забравили, че житейското време изтича, че човешката близост е по ценна от техния  инат, че  копнежът за близост, която им се изплъзва ги разболява. Те буквално припадат  и въпреки това почти до края не отстъпват от  мизерните си мании за собствена стойност и криворазбрана гордост.

„Юбилей” е може би най–сатиричната малка комедия, която към финала наистина кара зрителите да падат от стола си от смях. Гениално написана, с полифонично звучене на  музикален квартет и хумористичен поглед към  хитростта, угодничеството, агресивната посредственост, плиткоумието и мистификациите, тази комедия е бляскав финал на  целия спектакъл.

Ева Волицер изгражда забавен и динамичен спектакъл, в който младите актьори въздействат с хумора и умението си да коментират абсурдността на персонажите си. Спектакълът предизвиква бурен смях, но и съчувствие към ограниченото и мизерно съществуване. Гениалността на великия драматург Чехов, изключително съвременното звучене на текста, непресекващия хумор, както и  заразителната игра на младите актьори, създават спектакъл с днешен пулс и ритъм. Не случайно режисьорът избира джаз стила за музикалното звучене в спектакъла.




Автор:
Петя Петкова
Публикация:
07.11.2013 г. 19:12
Посетено:
1637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/18000-ucheben-teatralen-spektakal-33-pripadaka-na-nbu-gostuva-v-moskva