По света

Романът "Перо от пеликан" с премиера в Брюксел

Срещи на Ирина Папанчева с читатели

Романът "Перо от пеликан" с премиера в Брюксел


◊ СЪБИТИЕТО

Романът „Перо от пеликан“ с премиера в Брюксел

Посолството на Република България в Кралство Белгия организира и ще бъде домакин на представянето на романа „Перо от пеликан“ на Ирина Папанчева на 22 октомври.

За книгата ще говори Милена Димитрова, представител на Министерството на културата в Постоянното представителство на Република България към ЕС.

След представянето гостите ще имат възможност да се насладят на музиката на Росица Даскалова, пиано и Димитри Местдаг, английски рог, и да общуват на чаша българско вино.

На 23 октомври Ирина Папанчева ще се срещне с българските ученици в Европейското училище в европейската столица.

 

◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Перо от пеликан е разказ на десетгодишния Мартин за едно лято, което прекарва в Бургас с майка си, след като баща му ги е напуснал. Романът проследява пътя на отърсването от шока и болката, който всеки от тях изминава по своя собствен начин. Успоредно с гласа на Мартин обаче в книгата прозвучават и гледните точки на всички останали персонажи под формата на съкровени изповеди. „Перо от пеликан“ е книга за спомените, мечтите и израстването, но също така за разминаването в любовта, самотата и радостта от живота „въпреки“.

Литературният критик Митко Новков, който е и редактор на книгата, я  определя като „една поетична история в едно непоетично време“.

Ирина Папанчева завършва средно образование в СEУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в паралелка със засилено изучаване на литература. Магистър е на Факултета по Славянски филологии „Чешки език и литература“ (СУ „Св. Климент Охридски“) и на Програмата Европейска интеграция и развитие – Европейска политика и социална интеграция (Свободен фламандски университет в Брюксел, Vrije Universiteit Brussel). Работила е като журналист, редактор, преводач, общински администратор и правозащитник в българския и европейския НПО сектори. Автор е на още три книги – детската „Аз заеквам“ (2005), повестта „Почти интимно“ (2007) и романа „Анабел“ (2010), последната от които е издадена от ИК „Жанет 45“. В момента Ирина Папанчева живее и работи в Брюксел.


Автор: ИК Жанет 45
22.10.2013 г. 13:19
Посетено: 1011
Етикети: ИК Жанет 45, роман, Перо от пеликан, Ирина Папанчева, премиера в Брюксел
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17880-romanat-pero-ot-pelikan-s-premiera-v-bryuksel