По света

Изложбата "Светлината на буквите" гостува в Милано

В рамките на петата сесия на класа по славистика към Академия „Амброзиана”

Изложбата "Светлината на буквите" гостува в Милано


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 септември 2013 г. в църквата на библиотека „Амброзиана” - Santo Sepolcro се откри изложбата „Светлината на буквите”, посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на Св. св. Кирил и Методий. Събитието се организира в рамките на провеждащата се пета сесия на класа по славистика към Академия „Амброзиана”, създаден през 2009 г.

Сесията му (от 18 до 20 септември) преминава под знака на обявената от ЮНЕСКО 2013 - година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Светлината на буквите” е създадена по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи от член кореспондента на БАН проф.
Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН. Тя е част от програмата на ДКИ по повод годишнината на славянската писменост и е обиколила до момента близо десет европейски града. На 10 октомври предстои да бъде представена и в библиотеката на университета в Страсбург.

На откриването в Милано присъстваха префектът на библиотека „Амброзиана” монсеньор Франко Буци, директорът на славянския клас към академия „Амброзиана” монсеньор Франческо Браски, членове на класа по славистика, културната и научна общественост в Милано, учени от България, Италия, Хърватия, Чехия, Германия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и САЩ.

Проф. Аксиния Джурова запозна присъстващите с делото на светите братя Кирил и Методий и неговото значение за целия славянски свят. Обръщение към гостите направи директорът на ДКИ д-р Людмила Димитрова.

Откриването на българската изложба във втората по значимост библиотека на Ватикана съвпадна и с организираната ежегодно в Милано Нощ на модата, в която всички музеи и галерии в града са отворени до късно през нощта и достъпът за широката публика е свободен.

Библиотека „Амброзиана” приема за втори път изложба, представяща богатото културно-историческо наследство на България. През 2008 г. ДКИ съвместно с генералното консулство на България в Милано, Националната художествена галерия и център „Елена и Иван Дуйчеви” организира там изложбата „Ортодоксалната традиция в България. Икони и ръкописи от XIV и XIX век”. Тогава за първи път публика и ценители в Милано имаха възможност да се докоснат до красотата и творческия гений на българската средновековна иконопис. Иконите бяха подредени в Пинакотеката на библиотека „Амброзиана” между произведенията на най-великите майстори на ренесансовата живопис.



Автор:
Светлана Куюмджиева, Държавен културен институт
Публикация:
23.09.2013 г. 11:13
Етикети:
Държавен културен институтМиланопо светаизложба
библиотека Амброзиана
Светлината на буквите
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17663-izlozhbata-svetlinata-na-bukvite-gostuva-v-milano