По света

Премиера на спектакъла "Драконът" в Атина

"Драконът" – грандиозен спектакъл, част от проекта „Хелидра”

Премиера на спектакъла "Драконът" в Атина


◊ СЪБИТИЕТО

На 19, 20 и 21 септември 2013 г. в гр. Атина ще се състои премиерата на спектакъла „Драконът”, като част от грандиозния проект „Хелидра”, в който участва и Столичен куклен театър.

В трите премиерни дни „Драконът” ще се представи в амфитеатъра „Мелина Меркури”, като зрелищен спектакъл, съчетаващ танц, музика на живо, акробатика, кокили, циркови номера, марионетки, оптическа илюзия, видео прожекции и пиротехника.

Постановката е изградена около мита за дракона, олицетворение на деспотичния тиранин. По мотиви на едноименната пиеса на Еди Шварц, режисьор: Никос Хадзипапас, либрето: Христина Бабу-Пагурели, музика: Ставрос Гаспаратос, сценография Малабар театър и Столичен куклен театър.


◊ ПОВЕЕ ЗА ПРОЕКТА "ХЕЛИДРА"

„Хелидра” е международен проект, подкрепен от програма „Култура” към ЕАСЕА на ЕС, с цел сътрудничество между четири различни по вид театрални компании от Гърция, Полша, Франция и България. Заедно Уличен Театър Хеликс (Атина), Театър Бюро Подрози (Познан), Малабар (Сомиер) и Столичен Куклен Театър (София) насърчават експеримента за иновативни театрални форми и жанрове, посредством медията на уличен театър.

В рамките на тригодишния период, освен спектакъла „Драконът”, партньорите подготвят множество международни уъркшопове, градски игри и конференции на отворени врати в градовете Сомиер (Франция), Атина  (Гърция), Познан (Полша) и София (България).

Заключителната фаза ще бъде в София, като част от VIII Международен фестивал за уличен куклен театър „Панаир на куклите” - 2014 г., в подкрепа кандидатурата на София за европейка столица на културата.

Българската част от проекта се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столична Община.



Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
19.09.2013 г. 16:51
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17642-premiera-na-spektakala-drakonat-v-atina