По света

Български поети представени в хърватско списание

Списание "Поезия" публикува стихове от Силвия Чолева, Марин Бодаков, Владислав Христов и Кристин Димитрова

Български поети представени в хърватско списание


◊ СЪБИТИЕТО
 

В своята девета година загребското списание за поетически практики „Поезия” отново отделя специално място за съвременна българска поезия.

В рубриката „Междувремие” на брой 1-2 за 2013 г. в обширен избор са представени стихове от Силвия Чолева, Марин Бодаков и Владислав Христов в превод на Людмила Миндова и Йосип Ости.

Една от хубавите изненади на броя е и откъсът от антологията на съвременната европейска поезия „Континент Итака”, съставена от поетите Томица Байсиш и Дамир Шодан. България в този откъс е представена със стихотворение от Кристин Димитрова в превод на Томица Байсич.


Със своя впечатляващ обем, формат А4 на около 200 страници, списание „Поезия” е уникално явление в световен мащаб, посвещавайки това пространство единствено на поетическия изказ и опит. Резултат от ентусиазма на загребските поети Ервин Яхич, Иван Херцег, Томица Байсич, Тонко Мароевич и Дамир Шодан, списанието представя във винаги качествен избор най-доброто от съвременната световна поезия, отделяйки същевременно обширно място и за нейното критическо осмисляне. Загреб има добра традиция в литературната периодика. Списание „Кворум” и вестник „Зарез” са сред особено представителните примери, формирали около себе си няколко литературни поколения. По всичко личи, че списание „Поезия” продължава твърде успешно в тази посока, засилвайки още повече предизвикателството, като поставя във фокус точно езика, който на пръв поглед е разбираем за най-малко хора.

 

Автор:
02.09.2013 г. 23:30
Посетено: 1111
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17534-balgarski-poeti-predstaveni-v-harvatsko-spisanie