По света

Русенски хор на световно равнище гостува на европейската столица на културата

Хор "Проф. Васил Арнаудов" изправи на крака публиката в Марсилия и областта Прованс

Русенски хор на световно равнище гостува на европейската столица на културата


Русенският хор „Проф. Васил Арнаудов”, наследник на вече несъществуващия „Родина”, известен още като „Хорът на света” от спечелените от него големи конкурси, вече две десетилетия (от 1993) музицира на световно равнище. Неговият диригент и основател  Драгомир Йосифов, ученик на незабравимия Васил Арнаудов, чиято 80-годишнина отбелязваме сега, успя да подбере и да подготви един прекрасен екип от  около 40 певци с качествени гласове и добра музикална култура, способни да се справят и с най-проблемните хорови партитури – в един обширен репертоарен диапазон от музика отреди Бах и Хендел до наши дни.

Бих казал, че тази високопрофесионална певческа формация е един от стълбовете на нашия елитен фестивал „Мартенски музикални дни”. На него всяка година тя представя по нещо ново (през т.г. свръхтрудната и интересна опера на Шостакович „Нос” по Гогол), гостува често в страната и в чужбина. Настина, многобройни са турнетата и записите, първите изпълнения у нас на редица шедьоври на хоровата музика, а също и на нови и неизпълнявани творби от наши и чужди автори.
        
Както е известно, през тази година, главният град на френската провинция Прованс, Марсилия бе обявен за европейска столица на културата. Там от 18 години се провежда и авторитетен хоров конкурс. След строга селекция, журито избра русенските певци за единствените представители на България. В тазгодишното издание участваха голям брой състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Петте концерта на нашите певци се състояха през втората половина на юли в централната катедрала „Сен Жуст” в Марсилия и в още пет града на областта. В репертоара им преобладаваха някои от най-красивите образци на църковно-славянското пеене, както и произведения от Сергей Рахманинов и естонския модерен класик Арво Пярт. Високата певческа и музикална култура, упоритият многомесечен труд, сериозната подготовка си казаха дума. Грижливо подбраните и шлифовани, обединени в една мисъл и воля, в едно артистично дихание от забележителния музикант музикант-ерудит, диригент и педагог Драгомир Йосифов, българските гласове заслужиха продължителните и възторжени овации на французите, които на всеки концерт ги изпращаха със ставане на крака.
                          
Бел. авт. Пиша с възторг и вълнение за този български успех, но не мога да скрия огорчението си, че русенската общинска комисия по културата, доминирана от ГЕРБ и Орлин Дяков (сам одобрил 4 свои проекта!), отказа да помогне на тези прекрасни певци, представящи България и града като „Кандидат за европейска столица на културата – 2019”, със скромната сума от 3500 лв. за пътните им разходи, които те заплатиха от джоба си...



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
18.08.2013 г. 20:52
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17482-rusenski-hor-na-svetovno-ravnishte-gostuva-na-evropeyskata-stolitsa-na-kulturata