По света

Софийската опера и балет гостува с две постановки на античния театър във Филипи, Гърция

"Дон Карлос" и "Зорба гъркът" ще бъдат представени на фестивала "Филипи Тасос"

Софийската опера и балет гостува с две постановки на античния театър във Филипи, Гърция


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската опера и балет гостува с две постановки на античния театър във Филипи, Гърция

На 30 и 31 август тази година Софийската опера и балет за пръв път ще гостува на фестивала „Филипи Тасос”, Гърция. Съставът на Националния оперен театър има специална покана от кмета на община Кавала г-н Костас Константинос Симицис да се представи на фестивала с 56-годишна история.

Под нощното небе на сцената в историческата местност Филипи солистите, балетът, оркестърът, хорът и техническите служби на първия ни оперен театър ще представят две от най-вълнуващите си постановки, които имат особено въздействие на открито – операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди с режисьор акад. Пламен Карталов (30 август) и балетът „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис с хореограф Лорка Масине (31 август). В постановките ще вземат участие солистите Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Свилен Николов, Даниел Дамянов и др., както и балетните артисти Росен Канев, Никола Хаджитанев, Людмила Илиева, Кирил Иванов, Сара-Нора Кръстева.

Местността Филипи се намира на 16 км от пристанищния град Кавала (Гърция) и е само на около 300 км разстояние от столицата на България. Любителите на оперното и балетното изкуство могат да съчетаят лятната почивка с приятното преживяване да гледат своите любими изпълнители на открита сцена.

Билети за представленията могат да се закупят на място от Античен театър „Филипи”, Туристически информационен център в Кавала (централен площад), в Тасос от Лименас - общинската сграда „Kalogeriko” (старата част на пристанище Тасос), както и от Туристически център "Билиас", в Драма от книжарница "Сонето", в Ксанти от книжарница "Михалис Спанидис".

Участието на Софийската опера и балет във фестивала „Филипи Тасос” се осъществява благодарение на  Обединена българска банка и Националната банка на Гърция. Поставянето на двата спектакъла се реализира и с любезното съдействие на „Юнион Ивкони” и бензиностанции „Еко”.



Автор:
Теодора Котева, Софийска опера и балет
Публикация:
12.08.2013 г. 14:30
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17462-sofiyskata-opera-i-balet-gostuva-s-dve-postanovki-na-antichniya-teatar-vav-filipi-gartsiya