По света

Ритъмът на душата – Валя Балканска в Мюнхен!

Българско училище и празник на буквите

Ритъмът на душата – Валя Балканска в Мюнхен!


Цели два дни Българското училище в Мюнхен празнува най-свидния за своята мисия си празник - Денят на кирилската азбука, Денят на нашите учители, на децата, които се учат при нас на четмо и писмо българско.

И как да не са празник двата дни, като по покана на училището при нас пристигнаха Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев!

Ден преди изявата на голяма сцена, докато всички деца репетират заедно в училище, по коридорите изневиделица подрипна благ и роден звук, все по-силен, все по-близо. И докато децата рекат да се спогледат, вратата се отвори и Валя и Петьо вече бяха сред тях – с мощния ек на гайдата, с красивия родопски глас, дето затреперва стени и задрънчава прозорците. Децата зяпнаха и се заковаха на място - кой как го срещна музиката, така остана да я слуша. Придойдоха родители, още и още. Песента смълча и разплака.

А после се шумна нашата детска дружина, наобиколи гостите, започна да пита. Бебче се озова в скута на Валя Балканска, децата напираха да се докоснат до нея, родителите - и те. Магия.

И много внимание и автографи. „Не можете да си представите, колко много ми давате вие, дечица.“ - каза Валя на пъргавата аудитория.

А сладкодумният Петър Янев, или чичо Петьо, им разказа как този мях, дето сега е гайда, е вървял и си е похапвал тревица, преди да стане на гайда. Разглоби я, за да обясни на децата откъде идва бистрият звук на инструмента. Поговори им за нашия богат фолклор, за това, колко много значи българското коренче, което те носят, – да милеят и да се грижат за него.

Люшнаха се хора насред училище на този уж репетиционен, а пък в хода си съвсем истински сбъднат празничен ден – ден първи :) Под звуците на гайдата мами и татковци извиха хоро около насядалите деца. Кръг като гнездо, в което ги прегърнахме с традиция и музика, като със силна българска мантра за обич към фолклора. Помнете този миг, деца!

На следващия ден всеки си облече носията – и децата, и Валя, и Петър. И в огромната зала срещата продължи на сцена. Народни танци, песни, театър – шаренка въртележка от изпълнения на деца от 1 до 14 години – и сега сълзицата беше в очите на нашите гости. Петър Янев сподели, колко му е драго на душата да види и чуе високо вдигнатите чела и гласчета, понесли българското знание. Като едни малки апостоли на добро и умно бъдеще. Така ги похвалиха и Генералният консул г-жа Антоанета Байчева, и отец Недялко Калинов.

Валя Балканска си спомни и разказа за първото си излизане на сцена – колко е била притеснена. И как учителят, когото вечно ще помни, я насърчил: „Валя, пей! Няма само след кравите и телците да напяваш, я!“ „И аз като запях – каза тя засмяно, – не можах да се спра вече. Благодарение на моя добър учител. Ценете и благодарете на вашите!“ - беше нейното послание към децата.

„Аз ходя за Доброто!“ - и това са думи на Валя Балканска.

С прекрасния концерт в Мюнхен тя и гайдарят й разляха толкова много светлина по лицата на публиката!

А този познат ни от дечица благозвук на гайда и напев – ритъмът на душата - спои пукнатинки и утоли жажда в нас: за общуване с родното, за допир до живата фолклорна енергия, – което да запомним и предадем нататък!

Честит празник на всички и нека ритъмът във вас не стихва!




Автор:
Светлана Кампс
Публикация:
22.05.2013 г. 20:31
Етикети:
концерт24 майпразникСветлана КампсБългарското училище в Мюнхен
празник на българската култура
Петър Янев
Валя Балканска
Посетено:
2149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/17079-ritamat-na-dushata-valya-balkanska-v-myunhen