По света

Отличие за Огнян Стамболиев в Румъния

Тържествено честване на 80-годишнината от рождението на Никита Станеску

Отличие за Огнян Стамболиев в Румъния


◊ СЪБИТИЕТО

С поредица от фестивали в столицата и в още 14 града северната ни съседка отбеляза по един изключително мащабен начин 80-годишнината от рождението на големия румънски и световен поет Никита Станеску (1933-1983), номиниран за Нобел през 1980, познат и на българската публика от преводите на Огнян Стамболиев. Нашият преводач и критик беше поканен на два от тях – в Букурещ и в родния град на поета, Плоещ.

Фестивалите включваха голям брой различни прояви: рецитали, театрални спектакли, концерти, художествени изложби, филмови прожекции, премиери на нови книги, поетични конкурси за млади поети и учащи, панаири на книгата, кръгли маси. Бяха открити паметници на поета в столицата и в родния му град.


◊ НАГРАДАТА

На заключителната тържествена сесия, организирана от Румънската академия в Плоещ, Огнян Стамболиев получи юбилейния почетен медал с лика на поета. Неговата трета книга с преводи от голямата поезия на Никита Станеску, озаглавена „Редът на думите” (изд. „Гея Либрис”, София) беше представена с успех пред многобройна публика на премиери в Румънския културен институт и Националния музей на литературата в Букурещ и в областната библиотека „Николае Йорга” в Плоещ.


Автор:
Иглика Пеева, Радио Русе
Публикация:
05.04.2013 г. 14:43
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16725-otlichie-za-ognyan-stamboliev-v-rumaniya