По света

"Децата на Орфей" с отлично представяне на Хоров фестивал в Анкара

Българско участие в V Международен хоров фестивал

"Децата на Орфей" с отлично представяне на Хоров фестивал в  Анкара
 

◊ СЪБИТИЕТО

Вокалният ансамбъл "Децата на Орфей" се представи блестящо на V Международен хоров фестивал, Анкара (7-10 март 2013).

Вокалният ансамбъл "Децата на Орфей" е създаден през 1994 г. като детска хорова формация за ортодоксална музика от диригента Венеция Караманова, носител на престижни национални и международни отличия.

Това издание на фестивала беше посветено на именития турски композитор и диригент проф. Музафер Аркан, съучредител на Балкански хоров форум (БХФ).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът беше открит от Директора на Петия Международен хоров фестивал - Мурат Манап и от именития български оркестров и хоров диригент и  Председател на БХФ - акад. проф. Емил Янев.

Цялата аудитория посрещна изключително сърдечно и с подчертан респект открития урок по дирижиране на акад. проф. Янев, който е и Президент на Федерацията на хоровете в ЕС. Силното българско представяне продължи и с урока по вокално разпяване и разучаване на японска песен с всички участници във фестивала под диригентската палка на  Венеция Караманова, предизвикал фурор сред участниците.

Във фестивала взеха участие хорове от Турция, Севернокипърска турска република, Сърбия и България.

Балканският хоров форум, който е съорганизатор на музикалното събитие вече почти петнадесет години работи за популяризирането на хоровото изкуство на Балканите. На музиката, която обединява, хармонизира, одухотворява, вдъхновява, на предстоящи общи регионални и европейски музикални хорови проекти беше посветена и дискусията на заседанието на Управителния съвет на БХФ, както и на нови фестивали в България и Албания през 2014 г. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с изграждане на обща европейска стратегия за развитие и популяризиране на хоровото изкуство, които да бъдат инициирани до Еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и младеж - г-жа Андрула Василиу, с цел подпомагане на ниво държави на едно изкуство, което възпитава и възвисява.

Представянето на хоровата формация „Децата на Орфей” беше посрещнато с адмирации, а момичетата показаха на своите конкуренти, че традициите в България, както и професионализмът на българските музикални педагози и хорови диригенти продължават да впечатляват.  
                                  

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
04.04.2013 г. 21:16
Етикети:
Емил ЯневВенеция КарамановамузикаАнкараХорово изкуство
Балкански хоров форум
Децата на Орфей
V Международен хоров фестивал
Посетено:
1774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16721-detsata-na-orfey-s-otlichno-predstavyane-na-horov-festival-v-ankara