По света

Представяне на писателя Георги Гроздев в Сплит

В рамките на литературните празници в града

Представяне на писателя Георги Гроздев в Сплит


◊ СЪБИТИЕТО

В древния град на брега на Адриатическо море – Сплит, в кафенето на представителния хотел „Белвю” бе представен писателят Георги Гроздев. Това стана в рамките на литературните празници в града, на които писатели от Далмация и от столицата Загреб, от други балкански страни, както и много читатели, се надпреварват да споделят устно своите находчиви истории. Една традиция, която публиката чака всяка година с нетърпение.

Специално място бе отделено и на романа „
Плячка” от Георги Гроздев в превод на хърватски, вече издаден в Хърватия преди време. Разнородната, компетентна и претенциозна публика в литературното кафене затаи дъх, а краят на четенето бе изпратен с ръкопляскания. Темата за прехода в посткомунистическите страни неизбежно опира до думата „плячка”, както и до превръщането в духовните хора в „непотребни” (едноименно заглавие на другия роман на Гроздев, за който също стана дума). Теми, към които и хърватските читатели са особено чувствителни.

На въпроса какво му е харесало в Сплит писателят отговори: "Синьото море тук е укротено и е само на метър от нас. Сплит има огромно и красиво небе, а корените на човека са в небето. Радвам се, че съм сред хора, които са толкова близо до истинската си същност."

Домакин на
Георги Гроздев през месец март бе резидентската програма на немската фондация "Традуки".
Автор:
Публикация:
26.03.2013 г. 15:05
Посетено:
1569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16650-predstavyane-na-pisatelya-georgi-grozdev-v-split